Luovu niin saat

Taidelauantain helmiä Lahdesta

Kun työsopimus on irtisanottu, vuokrasopimus katkaistu ja omaisuus laitettu jakoon, tulee ajatelleeksi, että mitä ihmeen järkeä tässä on. Elämän paradoksaalisuudessa piilee salaisuus. Mikäli haluaa viedä elämäänsä uuteen suuntaan, on tehtävä uudelleenjärjestelyjä. Toki muutokseen liittyy aina riski, mutta mikä hätä meillä synnyinpaikkalotossa voittaneilla oikeastaan on. Hyvinvointiyhteiskunnan purku-uhan alla olevan turvaverkon varaan voi vielä toistaiseksi painaa päänsä, jos kaikki menee totaalisesti pieleen. Kauhukseen voi kuitenkin huomata, että tätä maailmankuulua ainutlaatuista järjestelmää todellakin ollaan ajamassa alas. Olisiko sitä kuitenkin syytä arvostaa myös tulevaisuudessa? Vähäosaisten ja varattomien nuorten ja vanhempienkin puolella on ainakin Matlock.fi-kampanjan takana oleva asianajotoimisto, joka ansaitsee syvän kumarruksen työstään pienemmän puolesta.

Kaikesta huolimatta on siis aika päästää tuttu ja niin turvallinen kotisatama näköpiiristä. Lähitulevaisuudessa alkaa sukellus tuntemattomaan vailla totuttuja ja turvallisia rutiineja. Edessä on seikkailu, mikä antaa mahdollisuuden nähdä (oma) maailma uusin silmin. Miten omaisuudesta, asunnosta ja työstä luopuminen vaikuttaa meihin? Totutusti osa identiteetistämme rakentuu näiden tärkeinä pidettyjen arvojen varaan. Epävarmuutta seuraa helpotus siitä, että miten vähällä sitä voikaan tulla toimeen ja millaisilla muilla elementeillä elämänsä voi täyttää ja minkä varaan uuden identiteettinsä rakentaa.

No mistä tässä kaikessa sitten on kyse? No ainakin siitä, että on rohkeasti astuttava oman mukavuusalueensa rajalle ja tilaisuuden tullen jopa sen yli. Kaikesta aineellisesta luopumisen ohella on valmistauduttava myös sosiaalisen turvaverkoston vaikutuspiiristä etääntymiseen. Vaikka kuinka haluaisi, ei kaikkia läheisiä, sukulaisia ja rakkaita ihmisiä voi eikä kannata pakata mukaan – ystävyys kyllä kestää irtioton. Koti-ikävän iskiessä maailman toisella laidalla tulee matkalaisen luottaa omiin kykyihinsä ja asettaa itsensä alttiiksi vaikutuksille. Mikä siinä sitten pelottaa? Muuttuuko jokin minussa peruuttamattomasti matkan aikana? Pahimmassa tapauksessa tarjoutuu mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja voi joutua kyseenalaistamaan aiemmin oppimansa.

Free Your Mind!

When you have resigned from your job, cancelled your rent agreement and given away all your possessions you do start to wonder what’s the point of all this. A secret lies within the paradoxical life. If you want to take a new direction in your life, you have to make new arrangements. It must be said that there’s a risk in every change, but we as the winners of the birthplace lottery don’t really need to worry. In case everything goes totally wrong, the safety net of our well-being society is our plan B, at least for now. Therefore, it is a horror to notice that the world-famous and unique system is at the verge of shutdown. We should think again and respect it in the future as well. The lawfirm behind Matlock.fi campaign shows example by working for less fortunate young and elder people, therefore deserving our most sincere bow.

Anyway, it’s time to say goodbye to our safe and familiar home haven. We’re heading for the unknown and leave our daily routines. It’s an adventure that gives us the possibility to see (our) world with new eyes. How does giving away our possessions, flat and work affect us? Our identity is partly built on these values that are commonly considered important. Insecurity is followed by relief: you can get along with so little and built your new identity and fill your life with completely different elements.

So what is this all about? At least it is about bravely stepping to the edge of your own comfort zone and when you have the chance, crossing it too. In addition to giving up your material possessions, you need to prepare to the distance you’ll have to your social safety net too. No matter how much you want to, you cannot take all your friends and family members with you. And you shouldn’t either. True friendship will endure the distance. At the moment of homesickness on the other side of the world, a traveller must trust their own abilities and let the influences in. Why is this still scary? Will something in me change irreversibly during the trip? In the worst case, there’ll be a chance to meet new people which may lead you to question what you have learned before.

Free your mind!

Yksi vastaus artikkeliin ”Luovu niin saat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *