UXO danger!

UXO danger

UXO

Lapsen asialla ollaan Laosissakin. Tämänkertainen turhautumisen aiheemme on vuosina 1964-1973 Laosin maaperään kylvetyt rypälepommit, joita lojuu edelleen miljoonia pelloilla, viidakoissa ja teiden varsilla aiheuttaen tuhoa ja kärsimystä vielä reilut neljäkymmentä vuotta sodan päättymisen jälkeen.

Räjähteitä raivataan neliömetri kerrallaan kansainvälisten avustusten turvin, mutta työ on äärimmäisen hidasta. Uxojen uhreille järjestetään hoitoa ja kuntoutusta. Silpoutuneiden raajojen tilalle kehitellään proteeseja, jotta elämän olisi mahdollista jatkua. Valitettavasti suurin osa tästäkin työstä on pääosin lahjoitusten varassa. Vientianessa toimiva Cope Center pyrkii parhaansa mukaan auttamaan uhreja.

Laos on maailman eniten pommitettu valtio asukaslukuun nähden. Maahan kylvettiin 2 000 000 tonnia rajähteitä vuosina 1965-1973. Lentokonelastillinen pommeja kahdeksan minuutin välein yhdeksän vuotta putkeen. 270 000 000 pommia, joista 80 000 000 jäi räjähtämättä. 25 prosenttia kylistä on edelleen Uxon saastuttamia. Sodan päättymisen jälkeen vuosina 1974-2011 20 000 kuollutta tai vammautunutta, joista 40 prosenttia lapsia.

Kelatkaa sitä!

We are Caring for children also in Laos. Today’s frustration is caused by cluster bombs, thrown all over Laos in 1964-1973. There are still millions of bombs hidden in fields, jungles and roadsides and they cause destruction and suffering still today, over 40 years after the end of war.

The bombs are searched from the ground one square metre at at time with the help of international aid, but the work is extremely slow. Care and rehabilitation is provided for Uxo victims. Prosthesis are provided to replace torn limbs so that life could go on. Unfortunately, most of this job relies on donations as well. Cope Center in Vientiante is trying its best to help the victims.

Laos is the most bombed country in the world with respect to population. Between 1965 and 1973, 2 000 000 tons of explosives were sown to the country. This means a planeful of bombs every eight minutes nine years in a row. 270 000 000 bombs, 80 000 000 of which didn’t explode. 25 per cent of the villages are still contaminated by Uxo. After the end of war in 1974-2011, there are 20 000 dead or injured, 40 per cent of which are children.

Think about that!

Uxo Lao
Cope Center

taulut

postcards

stop the evolution

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *