Kambodzan synkkä historia

Kieltokyltti

Vietnamin sodan jalkoihin jäänyt runneltu ja maan tasalle pommitettu maa oli otollinen alusta punakhmerien valtaan nousulle ja Pol Potin hirmuhallinnolle. 3 000 000 kambodzalaista teloitettiin julmasti vuosina 1975-1979 kaikessa hiljaisuudessa muun maailman katsellessa muualle. Kyllä, joka neljäs menetti henkensä. Etelä-Vietnamin joukot valtasivat Kambodzan tammikuussa 1979 ja lopettivat hirmuhallinnon.

Pol Potin noustua valtaan kaupungit tyhjennettiin ja ihmiset siirrettiin maaseudulle kolhooseihin tekemään työtä kellon ympäri. Pol Pot teloitutti jokaisen, jota piti itselleen uhkana. Käytännössä älymystö hävitettiin, opettajat, lääkärit, kaikki virkamiehet ja koulutetut. Phnom Penhin väkiluvuksi jäi tuolloin seitsemän.

Ihmisiä kidutettiin ja pahoinpideltiin järjenvastaisella tavalla. Teloituksiin käytettiin vasaroita, kirveitä, hakkuja tai mitä tahansa lyömäaseeksi kelpaavaa. Pienimpien lasten kallot murskattiin lyömällä ne puunrunkoon. Perheet ja suvut oli hävitettävä kokonaan, ettei varttuva nuori polvi pääsisi kostamaan hirmutekoja myöhemmin. ”Better to kill an innocent by mistake than spare an enemy by mistake” -Pol Pot

Cambodia, run over by the Vietnamese war, destroyed and bombed to ground, offered an easy access to power to Khmer Rouge and Pol Pot’s tyranny. 3 000 000 Cambodians were cruelly executed in 1975-1979 in silence, while the rest of the world looked the other way. Yes, every fourth person lost their life. The Southern Vietnamese troops took over Cambodia in January 1979 and stopped the tyranny.

After Pol Pot’s rise to power, people were taken out of the cities and transported to collective farms where they had to work around the clock. Pol Pot had executed each person who he considered a threat. In practice, the intelligentsia was destroyed, teachers, doctors, all officials and educated people. The population of Phnom Penh was decreased to seven people.

People were tortured and abused in incomprehensible ways. Executions were done with hammers, axes, hoes or anything good for hitting. The sculls of the smallest children were smashed against trees. Families had to be completely destroyed so that the younger generation wouldn’t revenge the cruelties later on. “Better to kill an innocent by mistake than spare an enemy by mistake” – Pol Pot

Uhri

Tästä kaikesta on vaivaiset kolmekymmentä vuotta aikaa ja ehkä osaltaan selittää Kambodzan villiä menoa vielä tänäkin päivänä. Suosittelemme perehtymään hieman maan historiaan ennen kuin tulette tänne. Aiheeseen perehtymistä voi jatkaa Choung Ekissä ja Tuol Slengissä. Paikkoja on siistitty sitten viime käynnin, mutta edelleen sateet nostavat esiin luita ja vaatteiden riekaleita, joita voi nähdä lojumassa pitkin pihaa.

Sukellus Asiaan päätyi leppoisan pikkupäiväretkensä päätteeksi ampumaradalle, jossa tarjottiin mahdollisuutta ampua erilaisilla sarjatuliaseilla. Lisämaksua vastaan maalitauluksi tarjottiin kanoja ja lehmiä. Kuka voi haluta ampua singolla lehmän? Onhan toki luonnollisestikin päivänselvää, että ilman kyseisiin aktiviteetteihin osallistumista myöskään mitään kuvauslupia ei herunut.

All this happened only 30 years ago and perhaps it partly explains Cambodia’s wildness still today. We recommend you to familiarise yourself a little with Cambodia’s history before coming here. More information on the subject is available at Choung Ek and Tuol Sleng. Some cleaning has been done since our last visit, but even today the rains reveal bones and pieces of clothes that you can see lying on the ground.

After the nice and peaceful daytrip, Sukellus Asiaan ended up to a shooting track where you could shoot with various automatic weapons. With additional fee, you could shoot living hens and cows. Who on earth wants to shoot a cow with a rocket-propelled grenade? It goes without saying that as we refused to participate such activities, we weren’t allowed to take any photos either.

Puu

Pääkalloja

Luukasa

Joukkohauta

Vankila

Kidutushuone

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *