Älä missaa

laivalla

Sukellus Asiaan löysi kuin löysikin itsensä viidakosta lähestulkoon autiolta saarelta. Sankan viidakon peittämän saaren autiot hiekkarannat olivat omiaan itsensä etsimiselle. Aika kului pääsääntöisesti riippumatossa pohdiskellen ja lueskellen.

Matkan varrella on tullut huomattua, että kaikki kasvaa valtavalla nopeudella. Valitettavasti kehitys ei suinkaan ole aina positiivista, saatikka kestävää. Kannustammekin kaikkia valitsemaan matkakohteensa huolella ja käyttäytymään kunnioittavasti paikallista väestöä ja luontoa kohtaan. Tuskin sinäkään haluat jurrista nuorisolaumaa kusemaan takapihallesi.

Koh ta kiev on siis toistaiseksi otollinen kohde rauhaa rakastaville ja viidakkoseikkailusta kiinnostuneille kulkijoille. Toki joutuu myös altistamaan itsensä viidakon armoille vailla sähköä ja juoksevaa vettä, mutta joskus sekin sopii. Voit toki myös virittää riippumattosi palmujen väliin ja asua siinä, sillä tyhjiä rantoja kyllä riittää. Silloin tottakai olet myös trooppisten myrskyjen armoilla.

Asetuimme mukavasti Ten103 treehouse bayn bungalowikylään, jota voi lämpimästi suositella seikkailunhaluisille. Hyvät vibat!

SukellusAsiaan did finally find themselves from a jungle, from an almost desert island. The empty beaches of the island, covered by thick jungle, were just the right place for some soul-searching We spent our time mainly by contemplating and reading in a hammock.

During out trip, we have noticed that everything grows with immense speed. Unfortunately the development isn’t always positive, nor sustainable. We encourage everyone to choose their travelling destinations carefully and to respect the local people and nature. You’re not likely to want a bunch of drunken youngsters to piss on your backyard either.

Koh ta kiev is so far a good destination to travellers who enjoy peace and quiet as well as adventures in a jungle. You do need to settle for jungle life with no electricity or running water, though, but sometimes that’s quite OK. You can also put up your hammock between palm trees and live in it, as there are numerous empty beaches in here. However, in that case you’re in the mercy of tropical storms.

relax

riippumatto

kynttilät

auringonsäde

viidakko

suihku

jalanjäljet

hämähäkki

bungalowista

ranta

auringonlasku

5 vastausta artikkeliin ”Älä missaa

 1. Ruth

  Onpas ihanaa 🙂 Ja hyvä vinkki, pitää toivoa, että paikka pysyykin rauhallisena omana itsenään ilman tungeksivia turisteja… tai sitä jurrista nuorisolaumaa. Ja kyllähän tuo sähkön ja juoksevan veden puuttuminen välillä tuo jonkun asteisen nostalgian.. kunhan tilanne ei jatku liian pitkälle ja käänny vitutukseen. ^^

  Vastaa
 2. Nina

  Hei vaan! Olen ollut myös tuolla samaisella saarella hetki sitten ja huomasin monia häiritseviä asioita paikallisten yritysten tavassa tehdä bisnestä. Ravinloiden lista oli samaa epä eettistä sotkua kuin missä tahansa turistikeskuksessa ( tonnikala,pekoni,coca cola companyn tuotteet, mars, pringles) olemattomaan jätteen käsittelyyn nähden, kertakäyttöisten pakkausten (esim tölkit) tarjonta oli huomattava. Koko saari on myyty ulkomaisille sijoittajille, joiden suunnitelmiin,kuulemma,kuuluu noin 300 hlön hotellin rakentaminen. Hanke,joka toteutuessaan muuttaa saaren luonteen vielä nykyistäkin tuhoisampaan suuntaan. Saarella nyt majoitusta ja ravintola palveluita tarjoavat yrittäjät eivät silti voi väistää omaa vastuutaan saaren roskaamisesta,myös pienimuotoisella turismilla on ympäristövaikutuksia ja jos jätteiden käsittely on vaikeaa totetuttaa,silloin sen määrää täytyy vähentää. Harmi ettei koh ta kievin saari minulle näyttäytynyt rentona paratiisina vaan jotenkin falskina ja feikkinä :/ mukavaa reissua teille kuitenkin!

  Vastaa
  1. Sukellus Asiaan Artikkelin kirjoittaja

   Hei sinullekin ja kiitokset kommentistasi. Tekstiäsi lukiessa herää kysymys, että olemmekohan viettäneet aikaamme samalla saarella? Missä guesthousessa sinä majoituit? Ten103n ruokalista koostui pääosin paikallisista raaka-aineista tiettyjä Euroopasta tilattuja erikoisuuksia lukuunottamatta, kuten ranskalainen suklaa. Mitä ravintoloiden tarjontaan muuten tulee, niin se koostunee pääsääntöisesti siitä, mitä asiakkaat haluavat. Coca Colaa tai Pringlesiä en ole päässyt pakoon missään enää vuosikausiin. Mitä kierrätykseen tulee, niin näytti siltä, että se pelasi – ainakin periaatteen tasolla – varsin hyvin. Tämän lisäksi tarjolla oli useampia erilaisia siivousprojekteja, mistä sai vastineeksi milloin mitäkin. Mitä viidakon laidalle rakennettuun, puuhun sijoitettuun bungalowiin tulee, ei siinä mielestäni ollut mitään feikkiä eikä falskia, päinvastoin. Olen haaveillut moisesta jo pienestä pojasta lähtien.

   Mitä viimeiset kuusi vuotta on opettanut asioiden kehityksestä näillä main? No ainakin sen, että asiat muuttuvat huolestuttavaan suuntaan ja vauhti on päätähuimaava. Se, mitä esimerkiksi Koh Rong oli neljä vuotta sitten Broken Heart Guesthouseineen ja tyhjine hiekkarantoineen, on historiaa. Kaikki Kambodzassa on myyty vähintäänkin kolmeen kertaan ja on totta, että Koh Ta Kiev on vuokrattu 100 vuodeksi venäläisille – vai oliko se kiinalaisille, vai liekö molemmille – ei poista sitä tosiasiaa, että viettämämme viikko omassa pikku puumajassamme kaukana neonvaloista ja listateknosta oli yksi elämäni rentouttavampia. Sekin, että Sihanoukvillestä huuhtoutuu Koh Ta Kievin rannoille valtavia määriä kaikenlaista roskaa välinpitämättömien turistien jäljiltä, on totta, eikä ole mikään mukava näky, mutta mitä sille asialle sitten voi tehdä? Mielestäni Koh Ta Kievistä kannattaa nauttia nyt, kun se on vielä eristäytynyt. Rakenteilla oleva silta ja venäläisten partyboatit tulevat muuttamaan kaiken ehkä jo seuraavaan sesonkiin mennessä.

   Mikä on ollut oma suosikkikohteesi?

   http://www.ten103cambodia.com/

   Vastaa
   1. Nina

    Olen ensimmaista kertaa kommentoimassa netissa, enka oikein osaa tiivistaa, pahoittelut siita…Juu juurikin samasta syysta, harmittikin niin kovasti tuo vastuuton roskaaminen, vastuuton nimenomaan siina mielessa, etta tuntui ettei roskan maara pyrittykaan vahentamaan. Olin myos odottanut rentoa riippumattoelamaa luonnonkauniilla saarella, en ehka lapsesta asti, mutta pitkaan kuitenkin, juuri siita syysta ehka nuo edella mainitsemani asiat tuntuivat niin raikeilta ja palautekin ankaralta… jostakin vaikka Playa del Inglesin tyyppisesta paikasta nyt ei oikein voi valitettavasti muuta odottaakkaan. Itse olin eri majoituksessa siina voi olla syy erilaisiin kokemuksiin. En halua ko paikan nimea mainita, koska henkilokunta oli todella mukavaa, enka halua etta kukaan jattaa menematta sinne vain luettuaan yhden negatiivisen puoli-anonyymin nettikommentin. Olen nyt ensimmaisella matkallani kaakkois-aasiassa (nyt 1 kk Kambodzassa takana) ja ensimmaista kertaa Euroopan ulkopuolella sen jalkeen kun aloin kiinnittaa enemman huomioita ymparisto asioihin, se varmasti selittaa myoskin voimakasta pohdintaani naiden asioiden parissa. Paljon on tullut mietittya sita miten Kambodza parjaa saaste ongelman parissa, kun huolehdittavana on seka omat etta turistien tuomat jatteet, jotka varmasti tulevat lisaantymaan lahivuosina. Enta milla tuotetaan energia ilmastointilaitteisiin ja sahkopistokkeisiin joilla ladataan mukana kulkeva elektroniikka ynna muut asiat joita turismi tuo tullessaan. Tata en voi hyvaksya, etta coca colaa (turha roska & arsyttava brandi) on oltava valikoimissa koska asiakkaat sita haluavat, varsinki jos paikkaa markkinoidaan ns “get away from it all” mestana. Sen liikevoiton voi tehda jollakin muillakin tuotteilla, vaikka tuoreilla hedelmamehuilla joiden saaniin luulisi tassa ilmastossa olevan melko helppoa ympari vuoden. Myos kaljan laittamista hanaan voisi harkita.
    Olen omakohtaisesti huomannut, etta oma elamantyyli on talla hetkella, matkustaessa, paikasta riippuen joskus suuressakin ristiriidassa omien arvojen kanssa, taas uusi ulottuvuus tahan touhuun :)Tuntuu, etta miettii paljon tarkemmin joka ikista kayttamaansa muovipillia, tolkkia ja shampoopulloa, kun tietaa etta taalla sen havitys on mita on. Ymmarran toki, etta olen maassa jossa korruptio, epareilut maakaupat ym. yhteiskunnaliset ongelmat ovat paikallisille arki-paivaa, eika tama jate asia nyt varmasti ole tarkeysjarjestyksessa kovinkaan korkealla, mutta jossain vaiheessa on. Mullakin tassa turistina on oma vastuuni myos, taman tilantees syntymisessa. Sen takia olikin mukava lukea blogistanne esimerkiksi tuo riisisakki postaus, te olette ainakin yrittaneet tehda jotakin hyvaa ja huomaavaista. Toivoisin myos, etta saarella toimivat ulkomaalaiset yrittajat toisivat mieluummin tanne mukanaan vastuullisen tavan toimia, eivatka lahtisi tassa kohdin mukaan “maassa maan tavalla” ajatteluun, kuten esimerkiksi kansainvaliset vaateteollisuus jatit ovat tehneet, varsinkin jos tekee bisnesta saarella, joka viela on melkolailla luonnontilassa. Muussa tapauksessa on parempi jattaa nama alueet rauhaan kokonaan matkailulta. Huomattiin myos, etta taman meidan paikan kohdalla mainostettiin, etta kaikki energia on tuotettu 100% uusiutuvalla energialla, nain ei valitettavasti taysin ollut asian laita. Plussaa oli taas se etta nuotiossa poltettiin iltaisin pelkkaa loytopuuta ja wifittomyydesta. Pahempiakin paikkoja toki on, eika Koh ta Kievilla ainakaan paremmat ajat ole tiedossa kiinalaisomistuksen myota, mutta toivoisin ettei se olisi ainoa vertailukohta bisnesta tehdessa, asiat voi tehda myos paremmin ja aanestaa jaloilla vastaisuudessa. Vietimme matkakumppanin kanssa kuitenkin myoskin viikon verran tuolla saaressa, kaikista naista motkotuksista huolimatta, sen verran rauhoittavaa oli kuitenkin nukahtaa pelkaan aaltojen aaneen. Kuten edella mainittu, ristiriitaa on…

    Oma suosikkikohteeni on ollut Kanarian saarilla sijaitseva La Gomeran saari, en tieda oletteko kayneet, muuten suosittelen tutustumaan…? siella on esimerkiksi kaunis dramaattinen luonto ja paljon hyvin merkittyja vaellusreitteja. Myos El Hierron saari on kiinnostanut jo pitkaan kovasti, se viela haaveissa. El Hierron saarella on myos tavoittena olla maailman ensimmainen saari, joka olisi energian tuotannoltaan taysin omavarainen ja siella satsataan uusiutuvan energian kayttoon.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *