Melkein vankilassa

Vankilan portilla

Sukellus Asiaan yritti löytää keinon päästä vierailulle Kampotin vankilaan. Kuuleman mukaan siellä oli tuomiotaan kärsimässä säännöllisesti myös länsimaalaisia. Olettamuksemme oli, että huumausaineiden salakuljetuksesta pitkiä tuomioitaan kärsivät länkkärit vailla omaisten tukea ilahtuisivat saadessaan edes hetkeksi seuraa ja tuliaisina savukkeita.

Aasialaisissa vankiloissa lusii satoja, ellei tuhansia länsimaalaisia ja huumausaineiden salakuljetus lienee syistä yleisin. Syyksi voi toisinaan riittää yksikin jointti, mikäli olet väärässä paikassa väärään aikaan. Huumeiden käyttö ei suinkaan ole laillista Aasiassa, vaikka niin huolestuttavan moni ajatteleekin.

Vierailuajan koittaessa saavuimme tapaamaan henkilöä, jonka nimeä emme voi paljastaa. Aikomuksenamme oli selvittää, voisimmeko mahdollisesti tehdä jotain hänen hyväkseen ja toimittaa puuttuvia tarvikkeita sekä ruokaa, mikäli hän niitä tarvitsisi. Yllätykseksemme hänen äitinsä saapui meitä portille vastaan ja pyysi meitä perumaan aikeemme. Vastaanotto oli epäileväinen ja hän luuli alkuun meidän olevan journalisteja. Lyhyen keskustelun jälkeen päätimme kunnioittaa hänen toivettaan ja poistuimme hämmentyneinä paikalta.

Alettuamme selvittää asiaa tarkemmin paljastui, ettei kyseessä ollutkaan vuosia tuomiotaan kärsinyt yksinäinen länkkäri vaan vastikään vangittu, nuorehko mieshenkilö, jota syytetään raa’asta murhasta. Juttu tuntuu olevan täällä kaikkien tiedossa ja huhut kertovat, että vaikka kyseisellä henkilöllä olikin hankaluutensa yhteisössä, kukaan ei tunnu uskovan hänen syyllistyneen murhaan. Yhden silminnäkijän epäselvän lausunnon perusteella vangittu mies tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä istumaan kampotilaisessa vankilassa parikymmentä vuotta ilman oikeudenkäyntiä mahdollisesti jonkun toisen tekemän rikoksen vuoksi. Tätä on Kambodza! Toivokaamme kuitenkin hartaasti, että jonain päivänä oikeus tapahtuu ja syytetyt saavat oikeudenkäyntinsä.

Sukellus Asiaan tried to find a way to visit the Kampot prison. We had heard that there are regularly westerner prisoners inside as well. We assumed that the westerners who have been imprisoned for many years for smuggling of drugs and who have no relatives there to support them would enjoy a moment of company and cigarettes as a present.

There are hundreds if not thousands of westerners in the Asian prisons and the most common reason for this must be smuggling of drugs. Sometimes all it takes is a single joint if you happen to be in a wrong place at a wrong time. It is not legal to use drugs in Asia, even though surprisingly many people think the opposite.

When the visiting hour started, we went to see a person whose name we cannot reveal. Our intention was to find out whether there was anything we could do for them and to provide missing supplies and food in case they needed any. To our surprise, their mother arrived to the prison gate to meet us and asked us to cancel the meeting. She was suspicious and first she thought we were journalists. After a short discussion we decided to do as she wished and left the prison confused.

As we started to dig deeper into the matter, we found out that the person we were supposed to meet wasn’t a lonely westerner who had sit in the prison for years but instead he was a young man, newly imprisoned, and accused of a brutal murder. Everyone seems to know about it here and according to rumours, nobody seems to believe he committed the murder even though he had his problems in the community. The man, imprisoned based on an unclear statement of an eyewitness, will probably sit in the Kampot prison for about twenty years with no trial because of a crime that was potentially committed by someone else. This is Cambodia! We truly wish that one day the justice happens and the accused will get their trial.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *