Älä tyri näitä – pankkiautomaatilla

Pankkiautomaatilla

Se mikä nostokuluissa hävitään, turvallisuudessa voitetaan. On tarpeetonta kanniskella kohtuuttoman suuria massinippuja mukanaan. Kun saavut uuteen maahan tahi kaupunkiin, olet kävelevä pankkiautomaatti. Sukellus Asiaan saapui Burmaan ajasta aikaa, jolloin pankkiautomaatteja ei ollut lainkaan. Kuumotuksen määrä oli valtava lentokentältä ulos astuttaessa, kun taskussa oli tuhansien eurojen edestä uusia dollarin seteleitä, joita oli hetkeä aikaisemmin Bangkokista säädetty hirveällä vaivalla.

Kun asioit pankkiautomaatilla, huomioi muutama seikka:

Pyri sisätiloihin, mikäli mahdollista, tai ainakin valitse rauhallinen automaatti ja hätistele norkoilijat.

Sniiduile nostokuluissa. Eri pankkien nostokuluissa voi olla huomattavia eroja.

Etsi automaatti, joka hyväksyy korttisi. Luottokortit toimivat electronia paremmin.

Huomioi myös kertanostojen limitit. Niissä on suuria eroja.

Suosimme ostoksissa käteistä luottokorttimaksujen sijaan. Matkashekit ovat kivikaudelta.

Mikäli kaikesta varovaisuudesta huolimatta joku kopioi tai muuten väärinkäyttää korttiasi, on luottokunnalla vakuutukset, joiden kautta minimoit tappiosi.

 

What you lose in withdrawal fees, you win in safety. It’s unnecessary to carry loads of cash with you. When you arrive to a new country or city, you’re basically a walking ATM. SukellusAsiaan arrived to Burma during a no-ATM era. The nervous feeling was beyond anything we had ever felt when we stepped out of the airport doors with new dollar bills worth thousands of euros in our pockets. The bills had been exchanged only moments before in Bangkok with an unreal effort.

Here are a few things to take into consideration when going to an ATM:

Find an indoors ATM if possible, or at least find a peaceful area and get rid of the hang-arounds.

Note that different banks charge very different withdrawal fees.

Find an ATM that accepts your card. Usually credit cards work better than Visa Electron.

Note also, that there are considerable differences in withdrawal limits.

We prefer to pay cash whenever possible instead of paying with credit cards. Traveller’s cheques are from the stone era.

In case despite all precautions someone copies or misuses your card, the banks often have insurances to minimise your losses.

6 vastausta artikkeliin ”Älä tyri näitä – pankkiautomaatilla

 1. Ruth

  Jep jep… juuri matkalta palanneena ja nordean kanssa hävinneitä rahoja selvitellessä voi sanoa, että huomattavasti mukavampaa kun kaikki sujuu lepposasti rahojen kanssa :p myös kotiin palatessa!

  Vastaa
 2. Mari

  Reissatessa en yleensä tykkää pitää kovinkaan paljoa käteistä mukana, koska kuvittelen jo valmiiksi syyllisen näköisenä mahdollisten pitkäkyntisten näkevän jo mun silmistä, että oon kävelevä pankkiautomaatti. New Yorkissa ollessa kuitenkin olin niin ilonen, että olin varannut käteistä mukaan ihan mukavasti, koska kumpikaan Visa debit tai luottokortti ei suostuneet toimimaan, ei kaupoissa eikä usean eri pankin automaateillakaan. Omasta pankista varmistettua, että tiliasiat on kunnossa voin vaan ihmetellä korttien toimimattomuutta usean päivän aikana.

  Vastaa
 3. ruthlin

  Automaatilta koitin rahaa nostaa (oli kuitenkin virallisen pankin oma ATM, että luultavammin rahat tulevat takaisin pienellä viiveellä, voin ajatella niiden olevan säästössä…), perus ilmoitus toimintahäiriöstä ja illalla tsekkasin verkkopankista kun oli semmoinen olo, että varmasti olivat veloittaneet kuitenkin ja niinhän siinä kävikin. Marokossa tämä on niin yleistä, että on vähän sellainen olo että pankkien toiminta perustuu siihen. Itse henkilökuntakin kertoi näin käyvän joka päivä. 😀

  Ja Mari- musta tuntuu, että monessa paikassa me olemme niitä käveleviä pankkiautomaatteja näin eurooppalaisina vain, että ihan hyvä veto (;

  Vastaa
  1. Sukellus Asiaan Artikkelin kirjoittaja

   Siitä ei liene sinulle koituneen kuitenkaan kohtuuttomia kuluja. Vai kuinka oma pankkisi tähän suhtautui? Säätäminen toki varmasti turhauttaa!

   Vastaa
 4. Ruth

  En ole saanut vielä vastausta (prosessissa kestää kuulema n. 1 kk kokonaisuudessaan), postitse piti laittaa korttireklamaatio/selvityspyyntö tapahtuneesta Nordealle, kun ei paikallisen pankin kanssa ollut mitenkään mahdollista asiaa selvittää (koitettu on!). Kuluja ei tule, mutta toivottavasti rahat takaisin ^^ Kyllähän se toki turhauttaa kun pitää reissussakin suunnitelmat uusiksi pistää… mutta enemmän mietitytti, että mitäs sitten jos on pidemmän reissun päällä ja ihan oikeasti tarvitsee ne rahat samantien? Ei kauheasti lohduta lähetellä kirjeitä nordealle toiselle puolelle palloa kun niiden perille tulostakaan ei ole takuita, saatika kestosta 😀 !

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *