Vietnamese New Year – TET

wpid-1622823_10152270508972664_511356552_n.jpg

Tet on suurin vuotuinen juhla Vietnamissa. Sitä juhlitaan kuukalenterin mukaan vuoden ensimmäisenä päivänä. Juhlinta kestää keskimäärin noin viikon ja on monelle ainoa vapaa hetki koko vuonna. Uuden vuoden aatto on tänä vuonna 30. tammikuuta.

Mitä tet sitten edustaa vietnamilaisille? Se antaa tilaisuuden kokoontua perheen kesken muistelemaan menneitä aikoja ja osoittamaan kunnioitusta esi-isille. Länsimaalaisesta näkökulmasta katsottuna tet on yhdistelmä joulua ja uutta vuotta, jolloin suvut ja perheet kokoontuvat yhteisen pöydän ääreen nauttimaan yhdessäolosta perinteiseen tyyliin koristellussa kodissa. Juhlan yksi suurimmista tavoitteista on päästä eroon edellisen vuoden huonosta onnesta ja aloittaa uusi vuosi puhtaalta pöydältä. Veloista ja lainoista yritetään päästä eroon ja päälle puetaan uudet ja puhtaat vaatteet uuden vuoden kunniaksi. Keltainen ja punainen ovat tetin värit, minkä voi nähdä kaikkialla koristeluissa. Valmistelut on aloitettu jo hyvissä ajoin.

Länkkärille tet näyttäytyy sarjana hämmentäviä ja mielenkiintoisia rituaaleja, johon todellakin kuuluu hyvä ruoka ja ystävien läsnäolo. Meille on tarjoutunut ainutkertainen mahdollisuus päästä tutustumaan kyseiseen tapahtumaketjuun osana paikallista yhteisöä. Sukellus Asiaan pukee muiden tavoin puhtaan paidan ylleen, pyytää anteeksi heiltä, joiden mielen on joskus pahoittanut ja toivottaa onnellista uutta vuotta kaikille. Uskokaa ihmiset unelmiinne!

Tet is the biggest annual feast in Vietnam. It is celebrated according to the lunar calendar on the first day of the year. Celebrations take about one week and it is the only free time of the year for many Vietnamese. This year, the New Year’s Eve takes place on 30th January.

What does tet represent for the Vietnamese? It is an opportunity to gather together with family and to remember the old times as well as honour the ancestors. From a western point of view, tet is a combination of Christmas and New Year, when families gather around the same table to enjoy some quality time together in traditionally decorated homes. One of the main aims of tet is to get rid of the bad luck of the previous year and to start fresh a new year. People try to get rid of debts and loans and new clean clothes are put on in honour of new year. The colours of tet are yellow and red, which can be seen in the form of decorations all over. Preparations for tet have been started early on.

For westerners, tet is a series of confusing but interesting rituals, including the above mentioned good food and friends. Sukellus Asiaan has been given a unique opportunity to see how tet is celebrated as a part of the local community. Like the locals, we will put a clean shirt on, apologise to the ones we have hurt back in time and wish a happy new year for everybody! Believe in your dreams, people!

tet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *