H5N1 vaatinut uhreja Nha Trangissa

H5N1

Vahvistamattoman tiedon mukaan ainakin kolme ihmistä on kuollut lähiaikoina kotieläimistä tarttuneeseen H5N1 virukseen Nha Trangissa, mikä on aikaansaanut myös siipikarjan joukkoteurastuksen. Paikalliset pyrkivät välttämään lintujen syömistä, mutta muuten tilanne näyttäisi olevan entisellään. Mitään suurta numeroa asiasta ei haluta tehdä, koska sen pelätään karkoittavan turistit.

H5N1 eli Hong Kongin lintuinfluenssa on lintuinfluenssan ihmiseen tarttuva alalaji. Virusta pidetään erityisen vaarallisena, koska tartunnan saaneiden kuolleisuus on 20-50 prosenttia. Toistaiseksi on tiedossa vain yksittäisiä tapauksia, missä kyseinen virus olisi tarttunut ihmisestä toiseen.

Nyt on siis korkea aika lempata kanat ja muu siipikarja keittiöstä pihalle ja keskittyä kypsennettyyn kasvisruokaan toistaiseksi. Mitään sen suurempaa draamaa tästä on turha repiä – normaali varovaisuus ja huolellinen hygienia saavat nyt luvan riittää.

According to unconfirmed information, at least three people have been killed recently in Nha Trang by H5N1 virus which has been transmitted via domestic animals. This has resulted in extensive slaughter of poultry. Locals seem to avoid eating birds, but nothing else has changed. People don’t want to fuss about it, because they are afraid that the tourists will disappear.

The H5N1, also known as the Hong Kong bird flu is the bird flu subspecies which can be transmitted to human. The virus is considered especially dangerous, because the mortality rate of those who get the flu is 20-50 per cent. So far we are only aware of few distinct cases in which the virus has been transmitted from a person to another.

It is about time to throw chicken and other poultry out of the kitchen and concentrate on cooked vegetarian food for now. However, there is no need to make a drama out of this, normal carefulness and hand hygiene will suffice.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *