Se tavallinen tarina? – Daley Parsons

Kilimanjaro

Daley Parsons, 26, ihmetteli sitä samaa, mitä niin monet meistä. Mihin aika katoaa? Päivässä pitäisi olla kahdeksan tuntia aikaa niin nukkumiselle, työnteolle kuin vapaa-ajallekin, mutta harvalla se käytännössä menee näin. Kun pitkän työpäivän jälkeen käyt kaupassa, pääset kotiin, teet ruokaa, tiskaat, siivoat, huollat auton, puutarhan ja muun perheen, on jo kuin huomaamatta ilta, etkä jaksa enää tehdä muuta kuin avata telkkarin ja painua nukkumaan. Viikonlopustakin yleensä vain yksi päivä on todella aikaa niille omille kiinnostuksen kohteille. Tällä kaavalla, jos eläisimme 100-vuotiaiksi, niistä vain 16 vuotta on täysin omaa aikaamme. Daley ei tyytynyt tähän.

Nuorempana Daley joutui usein hankaluuksiin, koska epämääräiset kaverit veivät mukanaan. Hän päätti hankkiutua parempaan seuraan ja etsi uusia ystäviä muun muassa liittymällä osa-aika-armeijaan. Samoihin aikoihin hän lähti myös ensimmäiselle seikkailumatkalleen Marokkoon. Tuo reissu ja siellä tavatut ystävät avasivat Daleyn silmät sekä oven suurempiin seikkailuihin. Hän halusi matkustaa, toteuttaa muiden mielestä kenties hulluilta kuulostavat unelmansa ja tehdä asioita, joita muistella sitten keinutuolissa.

Pian matkan jälkeen Daley lopetti jo seitsemän vuotta tekemänsä työt voimalinjakorjaajana, muutti uudelle paikkakunnalle ja aloitti opiskelut unelma-ammattiaan varten. Seuraavana vuonna sama porukka houkutteli hänet kiipeilymatkalle Kilimanjarolle, Tansaniaan. Matkaan käytetyt rahat piti alunperin käyttää oman asunnon hankkimiseen, mutta näin jälkeenpäin ajatellen ratkaisu oli hänen mielestään paras mahdollinen.

Daley Parsons, 26, wondered the same as so many of us: Where does the time fly? There is supposed to be eight hours in a day for sleeping, working and freetime, but it rarely is actually so. After a long day at work, you go to the shop, then home, cook some dinner, do the dishes, clean, maintain your car, garden and your family and then you notice that it is already late and you’re too tired to do anything else but to open the TV and go to bed. Also on weekends you have actually only one day for your own interests. In this way, if we lived to 100 years of age, we would only have 16 years of our own time. This wasn’t enough for Daley.

When Daley was younger, he used to get into trouble a lot because of bad company. He decided to get some new and better friends by joining a part time army. At the same time, he went to his first adventure trip to Morocco. That trip and the friends he met there opened his eyes and a door to bigger adventures. He wanted to travel and to realise his dreams, which may have seem crazy for other people, and to do things which he could look back to at old age.

Soon after the trip, Daley quit his job of seven years as a power line repairman, moved to a new city and started to study for his dream job. The following year, the same friends invited him to a climbing trip to Kilimanjaro, Tanzania. The money which he spent for the trip was supposed to be spent for buying a flat, but afterwards Daley thinks that this solution was the best possible one.

Sansibar

Pian valmistuttuaan Daley oli valmis seuraavaan suureen seikkailuun. Hän päätti kiertää maailman matkustaen osan matkasta laivalla, osan hevosella, osan maastoautolla, mutta suurimman osan polkupyörällä. Tavatessamme hän oli pyöräillyt Hanoista Nha Trangiin, joten matka oli vasta aluillaan. Tämän kevään aikana tavoitteena on polkea Vietnamin, Kambodzan ja Indonesian halki Australiaan. Matkallaan hän aikoo herätä päivään aikaisin, sillä hienot kokemukset eivät synny nukkumalla. Pyöräillessä kaikki on lähellä ja matkanopeus on rauhallisempi, kuin esimerkiksi moottoripyörällä, jolloin sielu ehtii paremmin matkaan mukaan. Samalla näkee tavallisimpien matkakohteiden lisäksi sen, mitä on niiden välillä. Matkaan lähdettiin neljän ystävyksen porukalla, mutta halutessaan kukin saa kulkea myös omia reittejään Daley kertoo.

Mikä sai miehen lähtemään pitkälle matkalle? “Because I can! How can you get extraordinary life, if you follow the same track as all the others?”, vastaa hän. Daley ei anna omien ennakkoluulojensa tai pelkojensa estää häntä kokeilemasta jotain täysin uutta.

Daley kaveruksineen valmisteli matkaa vuoden verran, josta puoli vuotta meni pyörän osein tilaamiseen, kasaamiseen ja testaamiseen. Tässä muutamia hänen antamiaan vinkkejä:

Valitse kestävärunkoinen pyörä. Kestävyys menee keveyden edelle.

Yhdistele reilusti eri pyörien osia saadaksesi sinulle parhaimmat ominaisuudet yhteen pakettiin.

Satula on tärkeä, sillä se vaikuttaa muun muassa selkään ja ajomukavuuteen. Nahka muotoutuu vähitellen juuri sinulle sopivaksi

Valitse yksinkertainen ja yleinen malli, johon löytyy varaosia jokaisesta varaosaliikkeestä ympäri maailman. Erikoisuudet tuottavat vain päänvaivaa.

Jos aiot matkustaa pienellä budjetilla, on tärkeää olla mahdollisimman omavarainen.

Energiaa kuluu paljon. Hanki riittävästi syötävää, jota voit nauttia matkan varrella.

After finishing his studies, Daley was ready for a new adventure. He decided to travel around the world partly by ship, partly by horse, partly by jeep, but mostly by bike. When we met, he had driven a bike from Hanoi to Nha Trang, so his journey was only in the beginning. This spring, he intends to drive the bike to Australia through Vietnam, Cambodia and Indonesia. During his trip, he wants to wake up early, because great experiences do not happen when you sleep. When driving a bike everything is close and you travel more slowly than when driving for example a motorbike. Your soul has more time to enjoy the ride. At the same time, you see also what is between destinations. Daley says that the trip started with four friends, but everyone is free to take their own routes if they want to.

So what made him go for this long trip? “Because I can! How can you get extraordinary life, if you follow the same track as all the others?” he says. Daley doesn’t let his own prejudice or fears prevent him from trying something entirely new.

Daley and his friends prepared themselves for the trip for one year, six months of which were spent for ordering parts for the bikes, assembling the parts and testing them. Here are a few of Daley’s tips:

Choose a bike with a sustainable frame. Sustainability comes before lightness.

Don’t hesitate to choose parts from different bikes to join the qualities that are best for you into one package.

The saddle is important, because it affects among other things your back and ride comfort. The leather will slowly shape itself to fit for you.

Choose a simple and common bike to which you find spare parts from around the world. Too special bikes will only give you trouble.

If you intend to travel with a small budget, it is important to be as self-sufficient as possible.

You will need a lot of energy. Get yourself enough food to enjoy during the trip.

Kili

Pyörä

Tauko

Auringonlasku

2 vastausta artikkeliin ”Se tavallinen tarina? – Daley Parsons

  1. Mari

    Mielenkiintoinen ja inspiroiva tarina! Tämän myötä voi jälleen kerran todeta, että matkailu avartaa niin paljon ja niitä tuntemuksia ja kokemuksia on vaikea kuvailla sellaisille ihmisille, jotka eivät ole koskaan pahemmin reissailleet. Ihanaa, kun meitä reissuhenkisiä alkaa löytyä yhä enemmän! 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *