Älä tyri näitä – viisumit

Passi ja viisumi

Matkatessasi omin päin – missä sitten lienetkään – et todennäköisesti voi olla törmäämättä rajamuodollisuuksiin ja viisuminhakureissujen mukanaan tuomaan byrokratiaan. Kehotamme vakavasti pohtimaan kannattaako viisumia ihan oikeasti itse lähteä jonottamaan lähetystöön vai laitatko jonkun asialle. Sama koskee myös “visaruneja”, jotka ovat Thaimaassa tuotapikaa historiaa. Mikäli kaikesta huolimatta lähdet itse säätöreissulle, huomioi edes muutama asia!

Selvitä etukäteen, tarvitsetko viisumin kohdemaahan ja mistä se on mahdollista hankkia. Käytännöt vaihtelevat kohdemaan sekä oman kansalaisuutesi mukaan. Joissakin maissa voi oleskella rajoitetun ajan ilman viisumia, mutta pidempää visiittiä varten se on tarpeen. Huomaathan, että jos oleskelet maassa ilman viisumia ja haluat sen jälkeen viisumin maahan, joudut kenties poistumaan maasta sitä varten.

Varaa passikuvia mukaan viisumin hakuun.

Jos haet viisumin ennen maahan saapumista, varaa aikaa. Hakuajat ja käytännöt vaihtelevat suuresti maittain.

Viisumeihin on maasta riippuen mahdollista hakea pidennystä oleskellessasi maassa. Myös tähän on syytä varata aikaa. Toisinaan pääset helpommalla, jos lähetät jonkun hoitamaan asioita puolestasi. Aika vs raha.

Jos hankit viisumin rajalta, visa on arrival, varaa käteistä rahaa mukaasi. Varsinkin maitse rajaa ylitettäessä harvemmin on automaatteja lähistöllä. Varaudu myös muutaman dollarin ylimääräisiin maksuihin maasta poistuessasi. Kaikki tiedämme, että ylimääräiset taalat tulevat päätymään Kapteeni Tortillan omaan taskuun, mutta on viisautta säästää kanssamatkustajasi ylimääräisiltä tunteenpurkauksilta. Et ole ainoa, jota bussissa lusiminen hajottaa.

Muistathan leimata itsesi ulos maasta lähtiessäsi, vaikka siitä ei erikseen mainittaisikaan.

Vaikka olisit hakenut viisumin ennakkoon, varmista rajalla, että passiisi leimataan myös oikea päivämäärä.

When travelling on your own – no matter where you are – you’ll very unlikely manage to avoid running into border formalities and visa bureaucracy. We suggest you to seriously think whether you’ll go to the embassy and queue for the visa yourself or whether someone else could do it for you. The same applies for visa runs, which will soon be history in Thailand. In case you do decide to go for the struggle yourself, note at least the following:

Find out in advance whether you need a visa for your destination and where you can get one. This varies depending on the country of your destination and on your own citizenship. In some countries, it’s possible to stay a short period of time without a visa, but if you want to stay longer you’ll need one. Note that if you’re staying in a country without a visa and decide to get yourself one later, you may need to leave the country first in order to get it.

Take some passport photos with you when applying for a visa.

If you apply for a visa before entering the country, make sure there’s enough time. Application periods and practices vary greatly in each country.

In some countries, it is possible to apply for a prolongation for your visa when staying in the country. Make sure there’s enough time for this as well. Sometimes it’s easier to send someone to do it for you. Time vs money.

If you get a visa from the border, make sure you have cash with you. Specially when crossing the border on the ground there are rarely ATMs nearby. Also, be ready to spend a few extra dollars when leaving a country. We all know that the extra money will end up in the pockets of Captain Tortilla, but it’s wisest to save the fellow passengers from excess emotions. You’re not the only one who’s not a fan of spending extra hours in the bus.

Remember to stamp yourself out of the country when leaving, even if it wasn’t specifically mentioned anywhere.

Even if you had applied a visa in advance, make sure that a correct date is stamped on your passport at the border.

4 vastausta artikkeliin ”Älä tyri näitä – viisumit

 1. kysyva

  “Sama koskee myös ”visaruneja”, jotka ovat Thaimaassa tuotapikaa historiaa”

  ??

  Vastaa
 2. pallontallustaja

  Eikös tuo Thaimaan Visa RUN artikkeli ole ikivanha ja useaan kertaan todettu jo ei-paikkansapitäväksi. VisaRunit onnistuu ihan hyvin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *