Tana Toraja 1/3 – Bolu-market

Puhvelit ovat Bolu-marketin tärkein myyntiartikkeli.

Puhvelit ovat Bolu-marketin tärkein myyntiartikkeli.

Yöbussimme saapuessa Tana Torajan ylängölle Rantepaoon ennen auringonnousua ensimmäinen tunne oli kylmyys. Oli siis selvää, että olimme reilusti merenpinnan tason yläpuolella. Tana Torajan alueen korkein huippu sijaitsee 2500 metrin paikkeilla ja alue onkin mitä otollisinta trekkailun ystäville. Trekit voi oman maun mukaan suunnitella puolesta päivästä useampaan päivään.

Aamuhämärissä asetuimme asumaan Wisma Monton-guesthouseen , josta irtosi siisti huone parvekkeella ja eteen aukeni Torajan ylänkö. Huoneiden hinnat pyörivät 10-15 euron tienoilla suihkuveden lämpötilasta riippuen. Torajan alueen kulttuuri ja vanhat uskomukset elävät voimakkaina perheiden arjessa. Maatalous on pääelinkeino ja mitä enemmän on lapsia, sitä parempi. Ennen lähetyssaarnaajien tuloa ja kristinuskon leviämistä torajalaiset olivat anemisteja eli uskoivat moniin luonnon jumaliin.

Kristinuskon sekoituttua vanhoihin perinteisiin on syntynyt hämmentävä kulttuuri, mistä ainakin torajalaiset itse ovat hyvin ylpeitä. Perinteitä vaalitaan arjessa ja niiden halutaan avoimesti säilyvän voimakkaina myös tulevaisuudessa. Perinteistä haluaisimme nostaa ehkä hämmentävimpänä esimerkkinä hautajaisseremonian, joka on hyvin keskeinen osa tätä kaikkea.

Matkaajan näkökulmasta nähdäksemme paras tapa kokonaisuuden hahmottamiseen on aloittaa ihmettely Bolu-marketilta, joka on avoinna jokaisena arkipäivänä – siis lukuunottamatta sunnuntaita, jolloin koko kansa on mukana kirkonmenoissa. Bolu-market on suurimmillaan kuuden päivän välein, jolloin paikalle tuodaan kaikki saatavilla olevat antimet puhveleista tuakkiin ja siri pinangiin.

Vanhojen herrojen vertaillessa ja testaillessa kukkojensa tasoa, siat ja kanat vaihtavat omistajaa. Sillävälin perheen päät eli naiset ovat kerääntyneet valitsemaan itselleen beteleistä parhaimmat. Tunnelma on intensiivinen. Ihmisiä tulee ja menee tavaran vaihtaessa omistajaa. Välillä on hyvä istahtaa nauttimaan tuopillinen palmuviiniä aistien terästämiseksi. Kaiken huippuna koko kansan symbolinakin tunnettu puhveli on täällä kauppatavaraa sekä yksi keskeisimpiä tekijöitä, mitä tulee hautajaisseremoniaan. Perheiden ja sukujen vauraus mitataan puhveleiden määrässä ja rodussa. Arvokkaimpien puhveleiden kauppahinta voi nousta lähelle 10 000 dollaria.

As our night bus arrived to Tana Toraja upland in Rantepao before sunrise, the first feeling was coldness. It was clear that we were way above sea level. The highest peak of Tana Toraja is located at 2500 metres and the area is perfect for friends of trekking. You can plan the treks from half a day to several days, according to your preferences.

In the morning darkness we settled ourselves to Wisma Monton guesthouse into a clean room equipped with a balcony and facing the Toraja upland. The room prices are around 10-15 euros depending on the shower water temperature. The culture and old beliefs of Toraja area live strongly in the everyday life. Most people earn their living from agriculture and the more you have children the better. Before the arrival of missionaries and Christianity, Torajans were anemists, which meant that they believed in many gods of nature.

As Christianity has been mixed with old traditions, the result is a confusing culture of which the Torajans themselves are very proud. Traditions can be seen in everyday life and people openly want to preserve them strong in the future as well. One of the most confusing examples of these traditions is the funeral ceremony, which is a very central part of all this.

From the travellers point of view, we think that the best way to see the big picture is to start exploring this culture in the Bolu market, which is open every weekday – that is every day except for Sunday, when the whole nation goes to church. Every six days the Bolu market is at its largest, as all the possible merchandise from buffalo to tuak and siri pinang is brought there.

As the elder gentlemen compare the quality of their roosters, pigs and hens switch owners. Meanwhile, the head of every household, that is the women, have gathered to choose the best betels for themselves. The atmosphere is intense. People come and go as the merchandise change owners. At times people prefer to sit down to have a pint of palm wine to strengthen their senses. On top of all, buffalo, the symbol of the whole nation, is a merchandise on the market and one of the most central elements when it comes to the funeral ceremony. The wellness of families is measured with the amount and breed of buffaloes. The price of the most expensive ones amounts close to 10 000 dollars.

Wisma Montonin huoneiden parvekkeilta aukesi näkymä kauniiseen puutarhaan ja Torajan vuoristoon.

Wisma Montonin huoneiden parvekkeilta aukesi näkymä kauniiseen puutarhaan ja Torajan vuoristoon.

Tuak eli palmuviina nautitaan perinteisesti bambunvarsista.

Tuak eli palmuviina nautitaan perinteisesti bambunvarsista.

Betel

Nämä siat myytiin säkissä.

Nämä siat myytiin säkissä.

Kukko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *