Monta kysymystä maailmalla

Auringonlasku

Varoitus! Tekstissä esiintyy monta kysymystä, mutta ei juurikaan vastauksia.

Maailmalla ihmettelee monia, pieniä, päivittäisiä asioita. Metrin korkuinen pino kananmunia kennoihinsa pakattuina mopon tarakalla kuoppaisella hiekkatiellä. Autot ajamassa tien vasemmalla puolella. Hakiessasi kahvia kuppilan myyjä kumartaa sinulle viisi kertaa. Olet tottunut huuhtelemaan vessan heittämällä kuupalla vettä perään. Koko ajan on hiki eikä pitkiä housuja ole kaipailtu moneen kuukauteen sukista puhumattakaan.

Entä kun tähän kaikkeen tottuu? Et enää pysähtele ottamaan kuvaa palmuista, koska niitä on kaikkialla koko ajan. Iltalenkki meren rannassa tuntuu tavalliselta. Ympärilläsi puhutaan koko ajan vieraita kieliä, joista et ymmärrä juuri sanaakaan. Välillä sitä pitää oikein käskeä itseään pysähtymään ja katsomaan ympärilleen. Olet juuri siinä, juuri nyt, joten nauti niin paljon kuin voit – käsky kuuluu. Myöhemmin kauniita maisemakuvia katsellessasi voit vain ihmetellä, miten hienoissa paikoissa sitä oletkaan aikasi viettänyt.

Käännetäänpä tilanne toisin päin. Jos kaikki edellä kuvattu on arkea, mitä sitten, kun edessä on paluu Suomeen? Huomaatko jääväsi ihmettelemään ennen niin tuttuja ja totuttuja asioita, koska olet ehtinyt tottua jo johonkin muuhun? Miltä se talvi ja kylmyys, pimeys ja räntäsade tuntuu, kun edellisestä kerrasta on jo niin pitkä aika? Neljä vuodenaikaa on hieno asia, mutta päihittävätkö ne ympärivuotisen kesän? Suomessa voit luottaa, että hommat toimii silloin, kun pitääkin, mutta moni asia on paljon säädellympää ja sääntöjä myös noudatetaan pilkuntarkasti. Ja ne hinnat, eihän niitä uskalla edes ajatella. Kuinka monta kertaa söisitkään vietnamilaisessa katukeittiössä vatsasi ääriään myöten täyteen yhden suomalaisen lounasravintolan annoksen hinnalla?

Sukellus Asiaan ei alkuperäisistä suunnitelmistaa huolimatta ole vielä suuntaamassa takaisin Pohjolaan. Se ei tarkoita, etteikö välillä olisi kiva olla siellä. Varsinkin silloin, kun makaa dengue-kuumeen kourissa vuoteen omana. Ihmisiä syntyy, ihmisiä kuolee, vietetään häitä, synttäreitä ja muita juhlia, mutta näissä tapahtumissa ollaan tällä kertaa vain hengessä mukana – tai Skypen välityksellä, jos yhteydet pelaavat. Välillä haaveillaan salmiakista, uunilohesta ja juhannuksesta kesämökillä sekä tietenkin ystävien ja sukulaisten seurasta.

Matka on kuitenkin vielä kesken. Alkuperäisten suunnitelmien tilalle on tullut paljon uusia, jotka tosin muuttuvat monta kertaa matkan varrella, kirjaimellisesti. Maailmassa on vielä niin monta paikkaa, joita emme ole nähneet ja lukematon määrä niirä pieniä arjen asioita, joihin emme ole tottuneet. Pitäisi vain osata valita ne mieluisimmat. Miten se nyt sitten tehdään?

Warning! This text includes lots of questions but hardly any answers.

There are so many little everyday things you wonder when you travel in faraway countries. A one metre high pile of eggs packed in cartons on the rear carrier of a motorcycle on a bumpy road. Cars driving on the left side of the street. A coffee shop waiter bowing you five times when you pick up your coffee. You’re used to flush the toilet by throwing in some water with a scoop. You sweat all the time and haven’t missed long trousers for months, not to mention socks.

What happens when you get used to all that? You don’t stop anymore to take photos of palm trees, because they are everywhere. An evening walk on the beach feels normal. Foreign languages are spoken around you all the time and you don’t understand a word of them. Sometimes you need to tell yourself to stop and look around. You are right there right now, so enjoy as much as you can – they say. Later, as you look at the photos of beautiful landscapes, you can only be amazed of how wonderful places you have visited.

Let’s look at this from another perspective. If everything described above is everyday life, what happens when you return to Finland? Will you find yourself wondering some previously familiar things, because you have now got used to something entirely different? How will winter, coldness, darkness and winter rain feel like, as it has been such a long time since you last saw it? Four seasons is a wonderful thing, but will they beat year-round summer? In Finland, you can trust that things work when they are expected to, but many things are much more controlled and rules are followed precisely. And the prices, we don’t even dare to think of them. How many times can you eat as much as you like in a Vietnamese street kitchen with the price of one single lunch in Finland?

Regardless of the original plan, Sukellus Asiaan is not heading back to North just yet. This doesn’t mean that sometimes we wouldn’t love to be there. Especially, when you lie in bed with dengue fever. People are born, people die, weddings, birthdays and other parties are celebrated but this time we can only participate these events on a spiritual level – or via Skype, if there’s a connection. Sometimes we dream of salmiakki (salty, black Finnish sweets), oven made salmon, Midsummer at a summer cottage and of course the company of friends and relatives.

However, our journey is not finished yet. The original plans have been replaced with many new ones, which have also changed – literally – many times during our journey. There are still so many places in the world that we haven’t seen and countless amounts of little everyday things we haven’t got used to. We should just know how to pick the best ones. How is that done?

Sohvakalusto siirtyy näppärästi pyöräkyydillä.

Sohvakalusto siirtyy näppärästi pyöräkyydillä.

Ystävämme kilpikonna tuli tervehtimään.

Ystävämme kilpikonna tuli tervehtimään.

Riippumattoelämään voisi vaikka tottua ja jäädä koukkuun.

Riippumattoelämään voisi vaikka tottua ja jäädä koukkuun.

Palmuja merenrannalla, arkipäivää?

Palmuja merenrannalla, arkipäivää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *