Älä tyri näitä – bed bugs eli lutikat

Bed bug

Rasittava petikaveri, johon budjettimatkaajat törmäävät aika-ajoin. Nuo verta imevät pienet nilviäiset jättävät jälkeensä rivin kutisevia paukamia, joita ei missään nimessä pidä jättää huomiotta. Lutikat pärjäävät parhaimmillaan 300 päivää syömättä ja niiden munat kestävät vieläkin kovempia olosuhteita. Vailla luonnollisia vihollisia rellestävät niveljalkaiset ovat pahimmillaan pitkällinen riesa, mikäli jätät kohtaamisen huomiotta. Tee itsellesi ja muille kaltaisillesi palvelus ja hankkiudu epämieluisista vieraista sängyssäsi eroon asianmukaisella tavalla. Voit olla varma, ettet halua niitä tuliaisina asuntoosi kotimaassasi. Ongelmallisen niiden havaitsemisesta tekee se, että 50 prosenttia ihmisistä ei saa puremista minkäänlaisia oireita. Vainoharhaisuuteen ei ole syytä langeta, mutta välitön reagointi ongelmien ilmaantuessa säästää monelta vaivalta.

Tuhotessasi lutikoita hyönteismyrkyllä huomioithan, että kyseisten myrkkyjen tehoaineina tulisi olla deltametriinia (C22H19Br2NO3) ja klooripyrifossia (C9H11Cl3NO3PS). Mikäli epäilet kantavasi kyseisiä tuliaisia mukanasi matkalta, säästyt monelta vaivalta, jos ennakoit ja jätät tavarasi ulos pakkaseen, jossa aikuiset luteet kuolevat kahdessa tunnissa -17 °C ja yhdessä tunnissa -18 °C. Kaksi tuntia -15 °C tuhoaa suurimman osan luteen munista. Toinen vaihtoehto on hävittää luteet lämpökäsittelyllä vaikkapa saunassa. Luteet ja munat kuolevat kymmenessä tunnissa +55 °C.

“Koska luteet selviävät pitkiäkin aikoja ilman ravintoa ja voivat siten piileskellä asumuksissa huolellisesta hävittämisestä huolimatta, on niistä eroon pääseminen kuitenkin kotikonstein erittäin vaikeaa ja yleensä jopa täysin mahdotonta. Siksi luteiden torjunta kannattaa antaa suosiolla ammattilaisen hoidettavaksi, joka suorittaa tarvittaessa myrkytyksen samalla kertaa koko taloyhtiössä ongelman leviämisen estämiseksi.” (tuholaiset.com)

Lue Rantapallosta ohjeet, kuinka tarkistat, onko huoneessasi luteita.

An infuriating travel companion which budget travellers meet from time to time. The little blood sucking molluscs leave you with a line of itchy dots which should never be ignored. Bed bugs can live up to 300 days without food and their eggs can tolerate even more extreme conditions. As the bugs don’t have any natural enemies they can become a long-time pain in the ass if you decide to ignore the encounter. Do yourself and your peers a favour and get properly rid of the unwanted visitors in your bed. Be sure that you won’t want to take them home when you return to your home country. Sometimes it’s problematic to notice the bugs, as 50 per cent of people don’t get any symptoms from bug bites. We don’t encourage you to be paranoid, but an instant reaction to their appearance will save you from a lot of troubles.

If you destroy the bugs with insecticide, note that it should include deltamethrin (C22H19Br2NO3) ja chlorpyrifos (C9H11Cl3NO3PS). If you suspect that you carry bugs home with you, save yourself from a lot of trouble by leaving your luggage outside in minus degrees, as the adult bugs die in two hours in -17ºC and in one hour in -18ºC. Two hours in -15ºC destroys most of the bed bug eggs. Another option is to destroy the bugs in heat, for example in a sauna. The bugs and their eggs die in ten hours in +55ºC.

”As bed bugs can survive a long time without nutrition and therefore hide in your home regardless of careful attempts to destroy them, it is very hard and usually impossible to get completely rid of them by yourself. Consequently, it’s best to trust this to professionals. They’ll go through the whole apartment building if necessary in order to prevent the problem from spreading.” (tuholaiset.com in Finnish)

Here’s a Rantapallo guide (in Finnish) on how to check if you have bed bugs in your room.

Puremia

4 vastausta artikkeliin ”Älä tyri näitä – bed bugs eli lutikat

  1. Konosementti

    Eiiiiii!!!! Pahin matkapainajainen! Oon jo suunnitellun rinkan pakastamisen (varmuuden varalta) kotiin paluun yhteydessä

    Vastaa
  2. Kristian

    Se on kyllä sellainen tuliainen mikä ei haluaisi tuoda kotiin. Ja onneksi ei ole vielä tullut vastaan. Ja toivottavasti ei tulekaan.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *