Supertaifuuni Hagupit – selvisimme säikähdyksellä

Weather.com.ph-sivuston kartta Hagupit-taifuunin reitistä ja vaikutusalueesta

Weather.com.ph-sivuston kartta Hagupit-taifuunin reitistä ja vaikutusalueesta

Kaikkein pahinta on epätietoisuus! Yrität pitää mielesi rauhallisena ja ajatuksesi kasassa, vaikka näet muiden yhteisön jäsentesi silmissä kauhun- ja pelonsekaisia tunteita. Kukin tahoillaan on valmistautunut tulevaan parhaan kykynsä mukaan. Viimevuotinen Yolanda-supertaifuun yllätti ihmiset täysin aiheuttaen valtavaa tuhoa lähialueilla ja vaati lähes 8000 ihmisen hengen jättäen sadattuhannet kodittomoksi, joista kymmenettuhannet asuvat edelleen väliaikaismajoituksissa.

Vuoden jatkunut toipumisprosessi on edelleen kesken, kun tieto uudesta supertaifuunista kantautuu yhteisömme tietoisuuteen. Alcoy, missä nyt olemme, on yksi turvallisimmista ja suojaisimmista paikoista Filippiinien saariryhmässä. Keski-Filippiineillä sijaitsevan Cebun saaren eteläisemmässä osassa sijaitseva Alcoy asettuu saaren itärannikolle noin sata kilometriä Cebu citystä etelään vastapäätä Boholin saarta – joka on yksi maailmankuuluista sukelluskohteista valashaisukelluksineen – ja tarjoaa suojan pääsääntöisesti idästä käsin saapuvilta taifuuneilta. Tämän lisäksi muut pienemmät saaret ja atolliriutat rikkovat niin tuulet kuin vesimassatkin.

Hagupit-supertaifuuni saapui idästä valtavalla voimalla. Tuulen nopeuden arvioitiin olleen hurjimmillaan 280 kilometriä tunnissa. Tilannetta ei suinkaan helpottanut se, että hitaasta etenemisestään johtuen supertaifuuni kasvoi kasvamistaan. Hagupit iskeytyi filippiinien itärannikolle lauantain ja sunnuntain välisenä yönä paikallista aikaa.

Myrsky sai aikaan valtavan evakuointioperaation. Arviolta noin 1,2 miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa, joista 200 000 yksin Cebun saaren pohjoisosista. Tilanteeseen suhtauduttiin täällä siis todella vakavasti. Kuluneen vuorokauden aikana myrsky on katkonut sähköjä, repinyt taloja ja tehnyt muuta tuhoa edetessään jotakuinkin samaa reittiä kuin Yolanda viimevuonna. Reitti kulkee siis itä-länsisuunnassa Cebu Cityn pohjoispuolelta ja Manilan eteläpuolelta.

Alcoy – meidän ja yhteisömme kodit mukaan luettuna – selvisi viimeöisestä lähestulkoon kuivin jaloin, kuten tämä alue yleensäkin sen suojaisan ja turvallisen sijainnin ansiosta. Kaikesta huolimatta kulunut viikko on ollut Sukellus Asiaan-reissuhistorian jännittävimpiä. Toisaalta se on lähentänyt ja lujittanut yhteisöämme, missä nyt asumme. Kaikki tämän katastrofin osapuolet eivät ole olleet yhtä onnellisessa asemassa. Myrskyn lopulliset tuhot selviävät vasta joskus tuonnempana, sillä supertaifuuni jatkaa edelleen kulkuaan halki Filippiinien. Erilaiset avustusjärjestöt tulevat varmasti näyttelemään suurta roolia tuhojen korjaamisessa. Sukellus Asiaan rummuttaakin organisoidun, ammattimaisesti johdetun projektityön kantavaan voimaan, jopa niiden vapaaehtoisvoimin pyörivien, niiden pienimpienkin. Mikäli olet siis halukas auttamaan, unohda sooloilu ja ota osaa vaikka Allianssin nuorisovaihdon kautta järjestettäviin projekteihin katasrofiturismin sijaan, sillä yhteisössä on voimaa!

Allianssin leirihakukoneen löydät täältä!

Uncertainty is the worst! You try to remain calm and put your thoughts together while seeing fear in the eyes of the other members of your community. Each and everyone has prepared themselves with the best of their abilities. Last year, a super typhoon called Yolanda surprised people completely and caused huge damage in the near areas, killing almost 8000 people and leaving hundreds of thousands homeless, tens of thousands of which still live in temporary accommodation.

The year-long healing process still continues, as the news of a new super typhoon comes to our community. Alcoy, our current home, is one of the safest and most secure places in the Philippines. Alcoy is located on the Southern part of Cebu island, which is in Central Philippines. It is located on the Eastern coast of the island, approximately hundred kilometres south from Cebu City, opposite Bohol island – a world famous diving destination with whale sharks – and offers protection mainly from typhoons which arrive from east. Additionally, other smaller islands and atoll reefs stop both winds and waters.

Hagupit super typhoon arrived from east with extreme power. The wind speed was estimated at its highest 280 km/h. The fact that the typhoon proceeded slowly, which caused it to grow bigger and bigger, didn’t actually ease the situation. Hagupit hit the east coast of the Philippines during the night between Saturday and Sunday, local time.

The storm caused a huge evacuation operation. Approximately 1,2 million people left their homes, 200 000 of which alone were from the northern parts of Cebu island. It goes without saying that people did take the situation seriously. During the past day, the storm has cut electricity, torn houses and caused other damage while proceeding almost the same route as Yolanda last year. The route goes from east to west on the northern side of Cebu City and southern side of Manila.

Alcoy – including our home and the homes of our community members – made it with almost dry feet, as the area normally does thanks to its safe location. Nevertheless, the passed week has been one of the most exciting ones during our Sukellus Asiaan history. On the other hand, it has united and strengthened the community where we now live. However, all the parties of this catastrophe were not as lucky as we were. The final damage caused by the storm remains to be seen, because the storm still continues its way through the Philippines. Various aid agencies will surely play a key role when it comes to fixing the damages. Sukellus Asiaan wants to contribute to organised, professionally managed project work, including voluntary aid and even in its smallest forms. If you want to help, forget playing solo and participate for example projects organised by Allianssi Youth Exchange instead of catastrophe tourism, because community is power!

You can find the Allianssi camp search machine here!

2 vastausta artikkeliin ”Supertaifuuni Hagupit – selvisimme säikähdyksellä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *