Se tavallinen tarina? – Janne Pitkälä

Tandemhyppy Uudessa-Seelannissa

Tandemhyppy Uudessa-Seelannissa

Panamassa on kanava. Siinä oli suunnilleen Janne Pitkälän, 35, tietämys ennen reissuun lähtöä tammikuussa 2013. Matkaa oli kuitenkin suunniteltu noin vuoden verran ja lopullisen päätöksen Janne teki kuukausi ennen lähtöä. Aikaisempaa reissukokemusta oli Euroopan lyhyiltä visiiteiltä sekä muutama 2-3 viikon matka Thaimaahan mutta nyt oli jo lähdössä tarkoitus olla pidempään tien päällä. Tosin jo ensimmäisten kuukausien aikana Janne huomasi, että suunniteltu 11 kuukautta olisi aivan liian lyhyt aika. Reissu onkin venynyt eikä loppua ole vielä näkyvissä.

10 ensimmäistä viikkoa Janne reissasi ystävän kanssa, joka teki siitä Iltasanomiin jutun, joka julkaistiin elokuussa 2013. Sen jälkeen Janne on reissannut pääsääntöisesti yksin. Tavoitteena on käydä kaikilla mantereilla, joista jäljellä on vielä Etelänapa, Afrikka ja Etelä-Amerikka. Kaikkiaan Jannella on takanaan 42 maata, joista tällä reissulla noin 20. Sukellus Asiaan tapasi Jannen Koh Taolla, josta on tullut reissun tukikohta. Jannen piti alunperin viettää saarella kuusi päivää, mutta tuo aika venähti lopulta Dive Master-opintojen suorittamiseen sekä oman bungalowin ostamiseen. Matkan jatkuessa Janne saa tuloja bungalowin vuokraamisesta. Sukeltaminen on ollut yksi reissun teemoja. Mieleenpainuvimpia kokemuksia ovat olleet Islannin mannerlaattojen välisessä järvessä sekä Meksikon Cozumel Cathedralissa sukeltaminen, joissa molemmissa on ollut kymmenien metrien näkyvyys. Islannissa veden lämpötila oli 2-4°C eikä 18 metriä syvemmälle saanut mennä. Myös Belizen Blue Hole oli upea sukelluskohde. Muita huippuhetkiä on ollut laskovarjohyppy Uudessa-Seelannissa.

Tärkein ja samalla pelottavin asia reissussa on ollut lähteminen. Janne oli työskennellyt perheen insinööritoimistossa 18-vuotiaasta saakka ja omistaa siitä edelleen osan. Päätös lähtemisestä oli monien seikkojen summa. Janne koki kyllästyneensä kilpailuhenkisyyteen ja jatkuvan kasvun tavoitteluun eikä kokenut sitä omien arvojensa mukaiseksi. Myös maailman keskittyminen materialismiin kyllästytti. Hän ei halunnut yhteiskunnan määrittelevän omaa ajattelutapaansa. Lähtö pelotti. Se oli kuin hyppy tuntemattomaan. Jannen mielestä kannattaa kuitenkin lähteä, jos vähänkään tuntuu, että se olisi mahdollista. Jos ei käytä mahdollisuutta, se voi kaduttaa koko lopun elämän. Pitää osata elää ennen eläkeikää. Reissun päällä tapaa paljon erilaisia ihmisiä. Joskus heidän kertomuksiaan kuunnellessa joutuu miettimään, miksi osa heistä on ylipäänsä matkalla. Matkustaessa pitää pystyä sopeutumaan eri kulttuureihin ja erilaisiin tapoihin toimia ja käyttäytyä ja jos tätä ei pysty hyväksymään, on kenties parempi pysyä kotona.

Pitkällä matkalla tulee ratkaistavaksi monia käytännön asioita. Jannella on 45-litrainen rinkka, johon mahtuu kaikki tarvittava. Tärkeimmät ovat passi ja hammasharja, kaiken muun voi ostaa matkalta. Hyviin kenkiin ja rinkkaan kannattaa panostaa. Janne matkustaa lämpimissä maissa tai silloin, kun maassa on kesä meneillään. Islannissa Janne kulki kaikki mukana olleet vaatteet päällä. Jos aikaisempaa reissukokemista ei ole, Janne suosittelee lukemaan Madventuresin Kansainvälisen seikkailijan oppaan, jottei kaikkea tarvitse opetella itse kantapään kautta.

Suomesta Janne kaipaa salmiakkia ja sisaruksia, jotka ovat tulleet tapaamaan häntä matkan varrella. Lähes kaksi vuotta sitten alkaneen matkan aikana Janne on käynyt kerran Suomeesa. Matka sinne kesti 30 tuntia ja perillä näytti harmaalta +3°C. Vierailu tuntui pakettimatkalta, sillä koko ajan oli tiedossa, että kyseessä on vain lyhyt vierailu ja matka jatkuu taas. Koh Taolla tapaamisen jälkeen Jannen reittisuunnitelma on Indonesia, Filippiinit, Taiwan, Etelä-Korea, Japani, Hawaiji ja Phoenix. Vuodenvaihteessa olisi tarkoitus olla Mexico Cityssä, josta reitti jatkuu Etelä-Amerikan kautta Afrikkaan. Suomea ei reittisuunnitelmissa vielä kuulu. Saa nähdä, palaako Janne pysyvästi enää koskaan.

There’s a canal in Panama. That’s about all Janne Pitkälä, 35, knew before leaving for his adventure in January 2013. He had been planning the trip for a year and the final decision was made one month before departure. Previously, he had made short trips inside Europe and a few 2-3 week trips to Thailand, but this time he intended to stay longer on the road. However, already during the first months of this trip Janne noticed that the planned 11 months was way too little time. His trip still continues and the end is not yet in sight.

First, Janne travelled 10 weeks with a friend who wrote an article (in Finnish) on the subject to Iltasanomat. The article was published in August 2013. Since then, Janne has travelled mainly alone. His goal is to visit all continents and the remaining ones are South Pole, Africa and South America. All in all, Janne has visited 42 countries, approximately 20 of which during this trip. Sukellus Asiaan met Janne on Koh Tao, which has become the base of his trip. Initially, Janne was supposed to spend six days on the island, but that time has now prolonged into Dive Master studies and buying an own bungalow. As the trip continues, Janne earns a little money by renting the bungalow. Diving has been one of the themes during his trip. Two of the most memorable experiences have been diving in a lake between tectonic plates in Iceland and in Cozumel Cathedral in Mexico. Visibility in both places was tens of metres. In Iceland, the water temperature was 2-4ºC and you were not allowed to dive deeper than 18 metres. Also Blue Hole in Belize is an amazing diving destination. Another top moment has been a skydive in New Zealand.

The most important thing, and at the same time the scariest one, has been leaving. Janne has worked in the family engineering office since he was 18 years old and he still owns a part of it. The decision to leave resulted from several reasons. Janne felt tired of competitiveness and continuous aim for growth as he didn’t himself value those things. He had also had enough of the world focusing on materialism. He didn’t want the society to define his own way of thinking. Leaving was scary. It was like a jump towards the unknown. However, Janne thinks that you should go, if you feel like there’s even a small possibility. If you don’t take the chance, you may regret it for the rest of your life. You should really live before retirement. When you travel, you meet a lot of different people. Sometimes when you listen to their stories you wonder why some of them actually even travel. As you travel, you must be able to adapt to different cultures and ways of living and behave, and if you can’t accept this, it’s perhaps better to stay at home.

During a long trip, there are a lot of practical things to solve. Janne has a 45 litre backpack, into which he can fit all he needs. The most important things are a passport and a toothbrush. Everything else can be bought on the way. It’s good to invest in decent shoes and backpack. Janne travels in warm countries or when there’s summer in the destination. In Iceland, Janne wore all the clothes he had with him. If you’re not an experienced traveller, Janne recommends reading Kansainvälisen seikkailijan opas (Guide for international adventures) by Madventures, so you won’t have to learn everything by heart.

What Janne misses most from Finland is salmiakki and siblings, who have come to see him in different destinations during his trip. During the almost two-year trip Janne has visited Finland once. The journey took 30 hours and Finland looked grey with 3ºC. The visit felt like a package holiday, because Janne knew all the time that it would only be a short one and then the journey would continue. When we met Janne in Koh Tao, he planned to go next to Indonesia, the Philippines, Taiwan, South Korea, Japan, Hawaii and Phoenix. By the end of the year, he plans to be in Mexico City, from which he’ll continue through South America to Africa. Finland is not a part of Janne’s plans yet. It remains to be seen whether Janne ever returns permanently to Finland.

Sunset Boulevard

Petronas-tornien juurella Kuala Lumpurissa

Petronas-tornien juurella Kuala Lumpurissa

Luang Prabang, Laos

Luang Prabang, Laos

Shishalla Jerusalemissa

Shishalla Jerusalemissa

Jäätikkökävelyllä Islannissa

Jäätikkökävelyllä Islannissa

Tikalin rauniot Guatemalassa

Tikalin rauniot Guatemalassa

2 vastausta artikkeliin ”Se tavallinen tarina? – Janne Pitkälä

  1. -minna-

    Niinpäniin… Kuulostaa niin kovin tutulta! Oma lähtö häämöttää, töitä jäljellä vajaa 8 päivää (tämä päivä mukaan luettuna) ja lento lähtee 30.pvä. Ei malttais enää odottaa 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *