Trekki orankien maisemiin – Bukit Lawang, Sumatra

Poikanen

Villi ja rehevä Bukit Lawang on kaikessa yksinkertaisuudessaan hämmästyttävä. Pieni rento kylä on syntynyt ajan mittaan joen varteen Pohjois-Sumatralle noin 90 kilometrin päähän Medanista, joka itsessään jakaa mielipiteitä. Medan on joka tapauksessa helpoin tapa lähestyä orankeja. Taksi Kualanamun lentokentältä on vaivattomin vaihtoehto, mutta toki myös kallein. Kuningaskitkuttelijat voivat valita paikallisdösän ja säästää muutaman sentin. Seura on toki autenttista ja säädön määrä – lusimisen määrästä puhumattakaan – vähintäänkin merkittävä. Voit toki stopata myös Medanissa, joka ei ihan suotta ole saanut mainettaan yhtenä kurjimmista pääkaupungeista.

Bukit Lawang on yksi harvoista paikoista, joissa vielä voi tavata orankeja luonnonvaraisena. Trekit vaihtelevat parista tunnista aina viikkoihin. Yöt vietetään viidakossa ja peseydytään joessa. Luonto on villiä ja kaunista. Toistaiseksi! Aluetta suojellaan, mutta ei voi olla huomaamatta enenevässä määrin kasvavia palmuöljyviljelmiä, jotka valtaavat alaa luonnonvaraisilta eläimiltä, jotka ovat vaarassa kadota tältä pallolta.

Ajatukset viidakkotrekistä ja sen ympärille rakennetusta turismista olivat skeptiset. Toistaiseksi homma on kuitenkin pysynyt kohtuudella lapasessa. Oppaan valinnassa ei kannaata hötkyillä. Toinen toistaan pätevämpää seuraa on tarjolla runsaasti. Hinnoissa ei juurikaan ole neuvotteluvaraa, mutta retkikunnan kokoon voinet vaikuttaa. Suosittelemme saapumaan paikalle low seasonin aikaan, jolloin matkaajien määrä on vähäisempi. Tunnelma kylässä on rento. Kitara soi ja jamittelut venyvät toisinaan yön pikkutunneille asti. Meininki on jokseenkin tuttua Toba-järven maisemista ja lieneekö syynä se, että iso osa väestöstä kuuluu samaan rauhaa ja chillailua rakastavaan reggae-henkiseen Batak-heimoon.

The wild and green Bukit Lawang is amazing in all its simplicity. The small and relaxed village has slowly been developed by the river in North Sumatra, about 90 km from Medan, which itself is quite controversial. Anyways, Medan is the easiest way to approach to orangutans. A taxi from Kualanamu airport is the most effortless option, but surely it’s also the most expensive one. The super parsimonious may choose a local bus and save a few pennies. The company, however, is authentic and the amount of struggle – not to mention waiting – is significant, to say the least. You can also stop in Medan, which has earned its reputation as one of the most miserable capitals for a reason.

Bukit Lawang is one of the few places where you can still meet wild orangutans. The treks vary from a few hours to weeks. The nights are spent in the jungle and for bathing there’s a river. Surrounding nature is wild and beautiful. For now! The area is being protected, but you can’t miss the growing palm oil fields, which invade space from wild animals who are already at the verge of extinction.

Jungle treks and the tourism built around it makes us skeptical. However, for now it seems that everything is under control. Take your time when you choose a guide. There is plenty of more and more skillful company available. The prices are practically non-negotiable, but there’s a chance you can affect the size of your group. We recommend coming here during low season, when there are fewer travellers. The atmosphere in the village is very relaxed. You can hear the guitar playing and jamming may continue to the morning hours. The life here is somewhat similar to the life in Lake Toba. This must be because most of the local population belongs to the same Batak tribe, who enjoys reggae type peace and chilling.

Surffaus

Bukit Lawang

Sillalla

Luolalla

Rengaslautta

Oranki

Emo ja poikanen

Puussa

2 vastausta artikkeliin ”Trekki orankien maisemiin – Bukit Lawang, Sumatra

  1. Pingviinimatkalaiset

    Voi miten hienoa olisikaan noita orankeja nähdä! Medaniin toistamiseen menoa pyrkisimme kyllä välttämään yhden kokemuksen jälkeen 😉

    Vastaa
  2. Sukellus Asiaan Artikkelin kirjoittaja

    Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde! Noin vuosi aikaisemmin oltiin Toballa ja paikka ei silloin mahtunut suunnitelmiin, mutta onneksi nyt onnisti! Medan ei päässyt meidänkään suosikkikaupunkien listalle.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *