Filippiinien kummituseläin – Boholin kuuluisuus

Filippiinien kummituseläin

Ennen sukelluskauden viimeistä rutistusta otimme muutaman päivän vapaan ja päätimme käydä tutustumassa naapurisaaren tarjontaan ja tunnelmaan. Suuntana oli siis Bohol, joka on varsin suosittu matkailukohde niin filippiiniläisten kuin kansainvälistenkin matkustajien keskuudessa. Yksi Boholin päänähtävyyksistä on Filippiinien kummituseläin, englanniksi tarsier. Eläin oli meille entuudestaan tuntematon, joten päätimme tehdä hieman lähempää tuttavuutta.

Filippiinien kummituseläin on kuin yhdistelmä apinaa, rottaa ja lepakkoa, mutta lopputulos on todella suloinen. Sen pörröinen vartalo on noin 15 cm pitkä, karvaton häntä 25 cm ja paino noin 120g. Sen häntä on kuin rotalla, ohuet korvat kuin lepakolla ja se kuuluu kädellisiin, mutta se ei kuitenkaan ole apina. Kummituseläimen silmät ovat erikoisen suuret, samankokoiset kuin sen aivot. Silmät eivät käänny mutta pää kääntyy kuin pöllöllä, 180° kumpaankin suuntaan. Kummituseläin on yöeläin ja päivisin se lepäilee puiden rungoilla. Se pystyy hyppäämään jopa viisi metriä, mikä on sama, kuin ihminen ponnistaisi 100 metriä. Eläin on uhanalainen ja Boholillakin tehdään töitä, jotta kanta saataisiin elvytettyä.

Boholilla näitä otuksia löytyy siis edelleen niin vapaina kuin suojelluilla alueillakin. Aikaisemmin muutama yksilö oli nähtävillä myös häkkeihin teljettyinä, mutta tätä ei onneksi enää tehdä, sillä eläimet eivät suostu elämään häkeissä pitkään niille ominaisen itsemurhataipumuksen vuoksi. Itse vierailimme Philippine Tarsier and Wildlife Sanctuaryssa. Puistolla on suuri aidattu alue, jossa asustaa 10 kummituseläintä. Koska kummituseläimet ovat yöeläimiä, ne liikkuvat ja saalistavat öisin. Joka aamu puiston oppaat käyvät etsimässä, mihin eläimet ovat päättäneet jäädä päiväksi lepäämään. Alueella pitää olla hiljaa, jotta eläimiä häiritään mahdollisimman vähän. Meidän vierailun aikaan aamuisella kierroksella oli löydetty kymmenestä asukkaasta kolme, joiden luo opas meidät johdatti. Kummituseläimet lepäsivät noin silmänkorkeudelle puun tai pensaan suojissa. Puiston asukit ovat jo tottuneet ihmisiin ja näin ollen eivät lähde karkuun vaan heitä saa aivan rauhassa tuijotella. Tämä sopi meille, sillä otukset ovat sen verran suloisia, että niitä katselisi vaikka koko päivän.

Boholilla on kaksi puistoa, joissa pääsee tutustumaan kummituseläimiin. Pientä pääsymaksua vastaan pääset tutustumaan suloisiin otuksiin varsin läheltä. Ainakin meidät nämä nappisilmät voittivat puolelleen. Sukellus Asiaan suosittelee!

Myös Kerran Elämässä on käynyt tutustumassa Filippiinien kummituseläimiin. Käy lukemassa heidän kokemuksensa täältä.

Philippine Tarsier Sanctuaryssa pääsee tutustumaan kummituseläimiin lähietäisyydeltä.

Philippine Tarsier Sanctuaryssa pääsee tutustumaan kummituseläimiin lähietäisyydeltä.

Faktaa

Tarsier

Luuranko

Päiväsaikaan kummituseläimet lepäilevät piiloissaan.

Päiväsaikaan kummituseläimet lepäilevät piiloissaan.

Filippiinien kummituseläin

2 vastausta artikkeliin ”Filippiinien kummituseläin – Boholin kuuluisuus

  1. SunRiseGirl

    Nää on niin nastoja elukoita! Itse kävin pari vuotta sitten siinä toisessa paikassa Boholilla. Noiden katselemiseen olis tosiaan saanut menemään vaikka koko päivän, mutta pakkohan se oli jatkaa matkaa. Älyttömän hienoa, ettei näitä koiteta pitää väkisin häkeissä! 🙂

    Vastaa
  2. Arja

    Voi että mitä ihania otuksia <3 Kiva kuulla, ettei niitä enää pidetä häkeissä, vaan saavat liikkua vapaina. Näitä meillekin suositeltiin, kun mietittiin Filippiinien reissun reittiä, mutta jäävät seuraavaan kertaan. Onpahan yksi syy lisää mennä takaisin 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *