Sri Lanka – Summa summarum

Nuwara Eliya on yksi Sri Lankan merkittävimmistä teentuotantoalueista. Ceylon-tee tulee täältä.

Nuwara Eliya on yksi Sri Lankan merkittävimmistä teentuotantoalueista. Ceylon-tee tulee täältä.

Sri Lanka ei varmasti jätä kävijäänsä kylmäksi. Maa on upea ja siellä on paljon nähtävää ja koettavaa luontokohteista kulttuurisiin nähtävyyksiin ja extremelajeista aurinkorantoihin. Sotaisasta lähihistoriasta huolimatta maassa on turvallista liikkua ja ihmiset elävät kohti parempaa tulevaisuutta. Matkasuunnitelmamme muovautuivat lopulta niin, että ihan pohjoinen jäi näkemättä, joten siitä alueesta emme osaa sanoa, mutta oman käsityksemme mukaan sielläkään ei ole enää uhkaa.

Meille Sri Lanka toimi eräänlaisena testialustana Intiaa varten, sillä olemme pitkään miettineet Intiaan matkustamista ja ajattelimme, että Sri Lanka antaisi esimakua, mitä tuleman pitää. Toki Intiassa kaikki näyttäytyisi todennäköisesti potenssiin kymennen mutta suunta olisi sama. Kokemamme perusteella Intia saa kuitenkin vielä odottaa. Tähän vaikutti toki taakse jäänyt pitkä työrupeama, jonka jälkeen tarvitsimme runsaasti lepoa ja rauhaa, mikä Sri Lankan ihmisvilinässä oli välillä haasteellista. Kuten sanottua, Sri Lanka on upea maa mutta kontrastit aiempiin reissukohteisiimme on niin suuret, että totutteluun menee vielä aikaa. Välillä ärsytti suuresti, kun et koskaan voinut tietää, onko joku oikeasti kiinnostunut sinusta vai haluaako vain rahasi ja tyrkyttää tuktuk-kyytiä, ruokaa tai majoitusta, jota hän tai hänen ”serkkunsa” tarjoaa.

Maasta jäi monta huikeaa tarinaa, muistoa ja kokemusta. Postaustemme ulkopuolella jäivät vielä Nuwara Eliyan vuoristokaupunki teeviljelmineen sekä Trincomaleen kyljessä sijaitseva Uppuveli, jossa nautimme upeista rantamaisemista ja löhöilystä. Busseilla matkustaminen on edullista, yhteyksiä kattavasti joka suuntaan ja monta päivittäin. Toki se vaatii hieman kestävyyttä istua täyteen ahdetuissa busseissa mutkaisilla vuoristoteillä, mutta välimatkat ovat verrattain lyhyitä, joten rohkeasti vain sekaan. Mitä vähemmän tavaraa, sitä helpompaa busseilla matkustaminen on. Ruoka on tulista myös silloin, kun se on ”normal spicy”, mutta siihenkin tottuu ja pääsimme jälleen tutustumaan uusiin mielettömiin makumaailmoihin. Me vietimme Sri Lankassa kolme viikkoa, missä ajassa ehti nähdä jo todella paljon ja suosittelemmekin varaamaan vähintään kaksi viikkoa, ettei mene turhaksi hosumiseksi. Kannattaa muistaa, ettei kaikkea pysty yhdellä reissulla kuitenkaan näkemään. Jotain jää aina myös seuraavaksi kerraksi.

Tsunamin varalta oli merkitty evakuointireitit.

Tsunamin varalta oli merkitty evakuointireitit.

Naisten tyypillistä asua, saria, kokeilemassa. Tällä kertaa ei lähtenyt matkalaukkuun, vaikka hieno olikin.

Naisten tyypillistä asua, saria, kokeilemassa. Tällä kertaa ei lähtenyt matkalaukkuun, vaikka hieno olikin.

Lehmät oli tuttu näky Sri Lankan katukuvassa.

Lehmät oli tuttu näky Sri Lankan katukuvassa.

Trincomalee näkyi puitten raosta.

Trincomalee näkyi puitten raosta.

Uppuvelin ranta soveltui erityisen hyvin auringonpalvontaan.

Uppuvelin ranta soveltui erityisen hyvin auringonpalvontaan.

Busseissa riitti tunnelmaa.

Busseissa riitti tunnelmaa.

Auringonlasku

Yksi vastaus artikkeliin ”Sri Lanka – Summa summarum

  1. Anna K. - Kaukaa haettua

    Sri Lanka on kuulunut pitkään listalleni paikoista, jonne olisi kiva mennä, mutta joka silti vähän mietityttää. Niin kuin hyvin sanoit, jos haluaa lepolomaa, ei jatkuva häslinki oikein innosta. Toisaalta taas esim. paikallisbusseista tykkään, niissä on reissutunnelmaa.
    Olisi kiva kuulla tuosta vuoristokaupungista ja teeviljelmistä. Niitä maisemia haluaisin nähdä livenä.
    Miten muuten rannat? Onko Sri Lankassa ollenkaan sellaisia pieniä paratiisimaisia rantapoukamia kuin vaikkapa Thaimaan pikkusaarilla? Tuo Uppuvelin rantakin näyttää tosi pitkältä ja aallot suurilta.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *