Suomalaiset sukelluskoulut Kaakkois-Aasiassa TOP 3

Eletään taas sitä aikaa vuodesta kun Suomessa illat pitenee ja alkaa olla viimeiset hetket muuttaa matkasuunnitelmat käytäntöön. Mietit, uskallanko? Uskallat. Onko varaa? On. Miten se tulee käytännössä järjestymään? Kyllä, kaikki järjestyy. Et tule katumaan. Nyt vaan ne lennot varaukseen ja kaikki muu järjestyy kuin itsestään. Varautuminen ja asioista selvää ottaminen on hyve, mutta pelot eivät saa estää elämästä!

Suomalainen sukelluskoulu ei ole yleinen näky Kaakkois-Aasiassa. Helpottaaksemme etsintääsi esittelemme oman ”Suomalaiset sukelluskoulut Kaakkois-Aasiassa TOP 3”-listamme. Niitä on varmasti muitakin ja toivommekin teidän, rakkaat lukijamme, ilmiantavan sukelluskoulut, joissa mielestänne saa ammattitaitoista sukelluskoulutusta suomeksi miellyttävässä ympäristössä.

Siis, jos suuntana on tänä talvena Kaakkois-Aasia, näistä saattaa olla apua!

Koh Tao Divers, Koh Tao, Thaimaa
Yhdeksi maailman parhaimmaksi saareksi tituleeratulla Koh Taolla Thaimaassa on lukematon määrä sukelluskeskuksia. Saaren vanhimmasta sukelluskoulusta saa ammattitaitoista sukelluskoulutusta helpoissa olosuhteissa, joissa aloittaminen on vaivatonta ja Open Water-peruskurssin hinta pyörii 250 euron tuntumassa. Hupidyykki irtoaa 25 eurolla. Mikä parasta KTD tarjoaa koulutusta myös tekniikkasukelluksen puolella ja sen pariin halajavalle Koh Tao Tec Divers onkin ehdoton valinta. Mikko Paasi, joka tunnetaan yhtenä suomalaisen sukellusmatkailubisneksen pioneerina, on luonut esimerkillisen menestystarinan, joka tulee laajentumaan Euroopan vesille. Taolle pääsee joko Bangkokista bussi-lautta-yhdistelmällä tai lentämällä Thai Airwaysilla Koh Samuille ja sieltä lautalla Taolle. Koh Taolta löytyy majoitusta jokaiseen hintaluokkaan ja makuun. Earth Housesta löytyy majoitusta edullisimmasta päästä sekä saaren laajin bissevalikoima, Salmari- ja Fisu-shotteja. Kerryn huomassa tuli istuttua useampikin ilta.

Normipäivä Koh Taolla

Koh Tao Divers

Koh Tao Tec Divers

Kerran Elämässä Thaimaa-opas

Sidemount 2

Kettinki

Living Colours, Bunaken, Sulawesi, Indonesia

Bunaken on pieni saari Sulawesin pohjoispäässä, joka on tunnettu kirkkaista vesistä ja kauniista riutoista. Sijainti on hieman syrjäinen, mutta suorilla lennoilla pääsee Singaporeen ja sieltä eteenpäin Manadoon, josta lautalla saarelle. Kohteena Bunaken on ehdottomasti kaiken säätämisen arvoinen. Living Coloursin upeat bungalowit, rento ilmapiiri ja henkeäsalpaavat sukellukset tekevät kokemuksesta varmasti elämyksen. Hupidyykki maksaa 35€ ja Open Water-peruskurssi 420€. Majoitus maksaa 50-60 €/yö ja on varmasti hintansa väärti.

Heini Härsilän tarina Living Coloursilta

Living Colours

Bunaken

Balicasag

Dive Point Alcoy, Alcoy, Cebu, Filippiinit
Sukellus Asiaan tulee parkkeeraamaan itsensä tulevaksi talveksi jälleen Dive Pointille, josta meidät voi halutessaan löytää. Kurssitarjontaa löytyy peuskurssista Dive master-tutkintoon asti suomen kielellä. Myös vapaasukelluksesta kiinnostuneille löytyy omat mahdollisuutensa. Meiltä löytyy Filippiinien keskitasoon verrattaessa edullista, mutta laadukasta majoitusta sekä maailmanluokan sukelluskohteita Boholin kolmion alueelta. Olemme kaukana turistimassoista, mutta palvelut ovat lähellä. Meille pääsee helposti Suomesta lentämällä Singaporen tai Hong kongin kautta Cebu Cityyn. Singapore Airlines sallii matkustajilleen 30 kilon matkatavarat, minkä dyykkikamoja mukanaan rehaava täyttää helposti. Open Water-peruskurssin hinta 299€ ja hupisukellus maksaa 30€. Majoituksen hintahaitari 30-60 euron välillä ja takuuvarmasti sen väärti

Normipäivä Dive Point Alcoylla

Dive Point Alcoy

Kerran Elämässä Filippiinit-opas

Tankit

Ow2

Kehotamme ottamaan yhteyttä ja kysymään pakettitarjouksia, joita on varmasti saatavilla!

Hyvää matkaa!

36 vastausta artikkeliin ”Suomalaiset sukelluskoulut Kaakkois-Aasiassa TOP 3

 1. Henna /suurin onni

  Ooh, Bunaken ♥ Juuri myös fiilistelin sitä viimeisimmässä postauksessani. Filippiinit on toistaiseksi käymättä. Mitenkäs tuo Boholin alue suhtautuu muihin Filippiinien sukelluskohteisiin? Ts. kuuluuko Filippiinien parhaimmistoon?

  Vastaa
  1. Sukellus Asiaan Artikkelin kirjoittaja

   Mielestämme Boholin alue on hyvää keskitason sukellusta Filippiineille. Manta rayt ja vasarahait ovat tänäpäivänä harvinaisuus mutta valashaita ja kilpikonnia riittää. Boholin kolmio on kuuluisaa aluetta, mutta täytyy toki muistaa että Filippiineiltä löytyy maailman parhaimpiin kuuluvia riuttoja kuten Tubattaha reef! Tervetuloa vaan tänne!

   Vastaa
 2. AK47

  Terve

  Osaatteko suositella hyvää mestaa tehdä kohtuu edullisesti Divemaster- internship / kurssi joulu -tammikuun tienoilla. Haluaisin suorittaa kurssia ainakin kuukauden päivät ja mielellään 6 viikkoa. Kamat roudaan varmaan mukana paitsi märkkärin, painot ja pulloa.

  Opetus englannin kielellä on ok. Olen erityisesti kiinnostunut Indonesia/ Malesia akselista, mutta säät eivät taida olla suotuisat tuohon aikaan vuodesta. Koh Tao on ihan ok mesta, mutta taitaa olla sikahinnoissa majoitus yms. tuohon aikaan ja jotenkin olisi mukavampi olla indonesiassa tai Malesiassa, En ole kuullut Bunakenista hirveän hyviä arvioita ja taitaa olla kohtuu kallis indonesian muihin paikkoihin verrattuna.

  ehdotuksia kehiin.

  Vastaa
  1. Sukellus Asiaan Artikkelin kirjoittaja

   Kiitos AK kommentistasi! Muutamia huomioitavia asioita. Yleensä, mitä täydellisimmille sukellusmestoille menet, sitä enemmän nevadassa ne ovat, niinkuin varmasti hyvin tiedät. Internship perinteisesti SSI:n puolella tarkoittaa 3 kk oppisopimusta, jolloin valmistuu Dive Control Specialistiksi eli apukouluttajaksi, mitä voin suositella lämpimästi. Toki voi valita myös osan tuosta kokonaisuudesta eli Dive Guiden tai Dive Masterin, jolloin tuo kertomasi kuuden viikon aika voi riittää. Malesiasta saattaa löytyä Perhentianin tai Tiomanin saarilta kohtuullisia vaihtoehtoja. Indoissa halvalla pääsee varmasti Pulau Wehilla. Sen tiedon perusteella, mikä meillä on, niin standardien noudattaminen on tosin kokonaan omalla vastuulla. Mitä niihin standardeihin tulee, niin allekirjoittaneet ainakin suojaavat selustansa ja pelaavat varman päälle, niin kuin oikean ammattilaisen kuuluukin.

   Tuohon vuodenaikaan suurin osa paikoista, jotka ovat turistien suosiossa, ovat varmasti tupaten täynnä, joten kannattaa varata mestoja hyvissä ajoin. Jokainen paikka on omanlaisensa ja jokainen tykkää hieman eri asioista. Toisaalla on taivaalliset dyykit ja toisaalla parhaat bileet ja muut aktiviteetit ja näiden asioiden välillä joutuu tasapainottelemaan. Kannattaa luottaa omaan intuitioonsa. Sanotaanko näin, että Koh Tao olisi helppo valinta.

   Vastaa
   1. -minna-

    Ite en sukeltanut Thaimaassa, mutta kun kiertelin ja sukelsin jonkin verran niin kuulin muilta sukeltajilta Thaimaasta, että ilmeisesti jos siellä suorittaa DM:n niin sitä ei arvosteta maailmalla niin paljon kuin esim. Indoissa suoritettua DM:ää. Tähän perusteluna se että Thaikuissa on helpot olosuhteet, ei virtauksia tai surgea. Mutta tämä kaikki tosiaan kuulopuheita, ei perustu omiin kokemuksiin.

    Ite tykkäsin Indonesiassa Amedista, suht edullinen ja tykkäsin sukelluksesta siellä (tosin sukelsin vaan 3 kertaa ja ymmärsin että paikkoja ei oo ihan hirveästi siellä). Mutta mene ja tiedä sitten miten siellä juurikin standardien noudattaminen yms asiat menee.

    Tsemppiä AK47 DM:n suorittamiseen. Itsekin siitä haaveilen että vielä joku päivä sen suoritan… Kiva olis kuulla mihin päädyit ja mitä tykkäsit.

    Vastaa
    1. Sukellus Asiaan Artikkelin kirjoittaja

     Moro Minna. Itsekin olen sukeltanut viikon vuonna 2011 Amedissa ja Tulambenissa. Oli kyllä hyviä dyykkejä. Voin hyvin kuvitella, että Indonesiassa tehtyjä DM kursseja arvostetaan haasteellisten olosuhteiden vuoksi. Viime kädessä kuitenkin oma asenne ratkaisee hyvin pitkälle, minkälainen DM kenestäkin tulee. Pienillä ja syrjäisillä saarilla valvonta on kilpailun puuttumisen vuoksi heikkoa ja turvallisuuskysymyksistä tingitään. Toki nämä ovat koulukohtaisia tekijöitä.

     Vastaa
 3. Venla / Breezes from my Atlas

  Mahtavan näköstä 🙂 Musta olis niin siistiä päästä kurkistamaan kunnolla pinnan alle, mutta en usko että nauttisin kuitenkaan sukeltamisesta. Luulen et mua ahdistais veden alla oleminen ihan jo siitäkin syystä, etten osaa uida kovin hyvin. Pitäis kyllä silti koettaa, eihän sitä koskaan tiiä!

  Vastaa
 4. Ansku BCN

  Itse en sukella, mutta täytyy sanoa, että etenkin nuo kilpikonnakuvat ovat niin upeita, että ihan jo niiden takia voisin kokeilla!

  Vastaa
 5. Stacy Siivonen

  Jäi miettimään, että jos hupidyykki on erikseen, niin mitä ne kaikki muut ovat, sukelluksia silloin kun ei yhtään huvittaisi. Elämä on liian lyhyt kaikkeen ja multa ovat jääneet dyykkaamiset ja laskuvarjohypyt tässä elämässä pois, kaikkeen vain ei ehdi. Tarvitaan ihan oma elämänsä, jossa aloittaa jo varhain sukeltamisen.

  Vastaa
 6. Terhi / Muru Mou

  Sukeltaminen ei kiinnosta (kokeiltu on), mutta tällaisia kuvia katson mielelläni! Mutta miksei Raya Divers päässyt kolmen parhaan joukkoon? Käsitykseni mukaan heillä on pitkä kokemus sukellustoiminnasta Thaimaassa.

  Vastaa
  1. Ankka

   Ihmettelen itsekin samaa. Sukellus on muutenkin paljon parempaa phuketin kuin koh taolla (edes kt parhaana päivänä). Myös Phi Philtä ja Lantalta käsittääkseni löytyy suomalaista toimintaan. Koh taolla sukeltaminen on kaakkois-aasian huonoimmistoa.

   Vastaa
 7. rosita@sinetta.fi

  Sukeltamista en oo koskaan kokeillut, enkä ikinä käynyt Aasian mantereella, mutta sun postauksen eka kappale oli itselleni erittäin ajankohtainen! Kiitos siitä 😀

  Vastaa
 8. Annika | Travelloverblogi

  Tällaisia katsoessa aina mietin, kuinka haluaisin nähdä kilpikonnan sen omassa maailmassa, mutta koska vesi ei ole elementtini, on pakko vain tyytyä ihailemaan kuvia. Ihania sukelluksia tulevaisuudessakin sinulle!

  Vastaa
  1. Leo

   Takuuvarma paikka nähdä, soudella, uida ja sukellella Valashaiden seassa on Oslob Cebun saarella.Siellä paikalliset ovat luoneet siitä turistirysän säännöllisesti ruokkimalla näitä upeita ilmestyksiä ihan rannan tuntumassa ei kovin luonnollisessa ympäristössä mutta…… You Tubessa löytyy lukuisia videoita googlaamalla.

   Vastaa
   1. Sukellus Asiaan Artikkelin kirjoittaja

    Oslob on meille tuttu paikka, sukellamme siellä säännöllisesti. Kukapa meistä ei olisi käynyt eläintarhassa. Oslobissa valashait saavat kuitenkin itse päättää saapuvatko paikalle vai ei. Tilanne paikallisten kalastajien ja valashaiden välillä kärjistyi väkivaltaisuuksiksi, jolloin on parempi kontrolloida ja suojella kuin hävittää. Kyseessä on kuitenkin kallisarvoinen eläinlaji.

    Vastaa
 9. Sanna / From London

  Olen aina tykännyt uimisesta ja ylipäätään vedestä, ja haluaisin oppia sukeltamaan, mutta toisaalta ajatus jollain tasolla pelottaa. Täytyy katsoa josko sitä vielä joskus uskaltaisi. 🙂

  Vastaa
 10. Hanna / Ranskatar reissaa

  Toistaiseksi mulle on riittänyt vedenalaisen elämän ihmettely snorkkelimaskin läpi veden pinnalta käsin, mutta sukeltaminen voisi olla aika siisti kokemus. Harmi vain, että nuo kurssit ovat sen verran hintavia, että ainakaan vielä sellainen ei ole suunnitelmissa, vaikka tuo hupisukellus voisi ehkä olla mulle sopiva sukelluskokemus.

  Vastaa
 11. Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar

  Tää oli hyvä ja hyödyllinen juttu. Itse olen sukeltanut Open waterinin juurikin Taolla, Koh Tao Diversien kanssa. Siitä taitaa nyt tullakin jo kymmenen vuotta, huh. Nyt nokka kohti Malediivejä, saa nähdä, kerkeänko siellä sukeltamaan vai tyydynkö snorklailuun. Suomalaisia sukelluskouluja siellä ei taida olla. Kerron heti, jos on :).

  Vastaa
 12. AnnKat

  Mä en ole koskaan kokeillut sukeltamista. Jollain tavalla en tunne oloani erityisen varmaksi vedessä. Etenkään pinnan alapuolella. Ehkä joskus pitäisi kuitenkin mennä mukavuusalueen ulkopuolelle, sillä tuo kaikki vaikuttaa niin mielenkiintoiselta ja upealta. 🙂

  Vastaa
 13. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  Melkein arvasin nämä suositukset lukematta postausta, mutta yhdessä kohtaa meni pieleen 🙂 Dive Point Alcoy kuulostaa mielenkiintoiselta, eikä vähiten vapaasukelluksen takia! Filippiineillä jäi taannoin sukellukset harmillisen vähille, mutta tässäpä oiva kandidaatti seuraavia dyykkilomia miettiessä.

  P.S. Koh Tao saattaa olla yksi maailman parhaista saarista aloittaa sukellusharrastus, mutta muuten saari taitaa ratsastaa pelkällä vanhalla maineellaan.

  Vastaa
 14. -minna-

  Noista sukelsin vain Bunakenilla kun Filppareilla ja Thaimaassa kävin ennen kuin OW oli suoritettu. Jälkikäteen voin vain harmitella asiaa, mutta hei, sehän tarkoittaa vaan sitä että jossain vaiheessa on lähdettävä uusiksi 😉 Ja käyn läpi nimenomaan noita kysymyksiä jälleen pääni sisällä mitä laitoitte tekstin alkuun… Oi voi…

  Sukeltaminen Bunakenilla oli kyllä huikeeta, tosin en Living Colorsin kanssa sukeltanut kertaakaan. Sukeltaminen siellä oli vaan sellasta semi macro sukellusta että aloittelijat ei siitä tuskin hirveästi tykkää. Ainakin ite totesin myös sen, että jos olisin menny sinne vielä vähän kokeneempana kuin olin, niin olisin nauttinut varmaan vielä enemmän. Muistaakseni sukelluksia oli jotain tyyliin 30 kun siellä olin. Ei oo logi kirja nyt just käden ulottuvilla 🙂

  Filippiineillä sukeltamisesta myös Palawanilla ja Coronilla kuulin hyviä juttuja useammalta tyypiltä. Coronillahan isoimpana vetonaulana toimii wreckit, yksi suomalainen kaveri kävi sukeltamassa muistaakseni kolmessa niistä ja tykkäsi kyllä kovasti. Muuten en tiedä sitten oliko esim. Palawanin El Nido niiiiiin hyvä kuin annetaan ymmärtää; maisemat on hienot, mutta siinäpä se sitten onkin. Moni on ollut eri mieltä 😉 Thaimaassa ilmeisesti myös hyviä paikkoja, mutta niistä en tiedä sen enempää. Osa kehuu Koh Taoa, osa sanoo ettei kannata mennä muuta kuin kursseille koska siellä on halpaa suorittaa niitä. Paras tapahan on aina kokea paikat itse. Ja kivahan se on myös matkustella!

  Itelle sukeltaminen Indonesiassa oli kova juttu ja kyllä Tonga oli kans kiva. Tongalta alkoi mun sukeltaminen, suoritin siellä OW:n. Näkyvyys n.40+, vesi n.26 sillon kun olin siellä kesäkuussa. Heinäkuussa vedet kuulemma viilenee mutta sillon alkaa valaskausi (humpback whales, en tiiä mitä on suomeksi…?) ja niiden kanssa pääsee snorklaamaan! Mää olin siellä vähän turhan aikaisin niin en valitettavasti päässyt sitä kokemaan siellä. Semi macroa sukeltaminen on sielläkin, ei ihan sellasta kun Bunakenilla kuitenkaan, mutta paljon värejä ja ihan uskomaton, akvaariomainen fiilis. Tongan Expeditions järjestää sukellusta ja snorklausta siellä, voin vaan suositella niitä tyyppejä.

  Tulipas pitkä “kommentti” 😀

  Vastaa
 15. Kohteena maailma / Rami

  Kiva postaus, ja varsin hyödyllinen jos miettisi sukelluskurssia tai hupisukellusta Aasiaan. Voisi olla jossain vaiheessa ajankohtaista, kun itse en ole varsinaista sukellusta oikeastaan kuin kokeillut vaan.

  Vastaa
 16. Anna Koskela

  Itse en sukella, mutta useamman kerran olen ollut sukellusreissuilla mukana snorklaamassa tai muuten vain viettämässä aikaa. On hyvä, että suurin osa sukelluskouluista pystyy tarjoamaan myös ohjelmaa myös ei sukeltaville perheenjäsenille .

  Vastaa
 17. lena / london and beyond

  Mä oon enemmän snorklaaja kuin sukeltaja, sukellus periaatteessa toki kiinnostaa mutta ei kovin suurta paloa siihen hommaan ole. Olen jonkin verran kuitenkin seurannut suomalaisten sukelluskoulujen juttuja netistä ja hienoa työtä Thaimaassa taidetaan tehdä 🙂 Huikea juttu, että uskalletaan ja osataan toteuttaa unelmia!

  Vastaa
 18. Mirje / Kotona kaikkialla

  Mukavan informatiivinen postaus! Kaakkois-Aasia houkuttelisi kovasti taas ensi vuoden alussa, joten kaikki vinkit ovat tervetulleita. Mieheni sukeltaa, minä snorklaan, mutta eiköhän näistä kohteista löytyisi jotain molemmille 🙂

  Vastaa
 19. Heidi

  Tossa ensimmäisessä sinisessä sukelluskuvassa on niin ihana tunnelma, että se saa minut jopa harkitsemaan sukeltamista. Toiseksi snorklailu on kyllä mulle riittänyt, mutta eihän sitä koskaan tiedä…

  Vastaa
 20. Ilona

  Hölmöö kommentoida näin myöhään mut sanonpa silti! Kävin 3014 SSI koulutuksen thaikuis Koh Taolla ja pakko kehua. Mulla on ahtaan ja suljetun paikan kammot sekä pelkäsin merta ja kaloja. Kai sit jonku sortin itsetuhoinen mut oon niin ylpeä et voitin pelkoni! Suoritin kurssia yhen päivän pidempää kuin muut, koska edistyminen oli hidasta. Mut Antti (ope) ei luovuttanu mun suhteen vaikka itse niin tein moneen kertaan ja rakastuin lajiin! En tosin sen jälkeen olle sukeltanut ko ei Suomessa innostanut…mutta parin vk päästä Cairnsis ois tarkoitus kun asun ausseis nykyjään! Pitää alottaa vaan taas iisisti jossai simppelis ohjaajan ksnd kehen luotan 100%

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *