Joulukalenteri – luukku 2: Moray eel

Moray eel

Mureena (englanniksi moray eel) on ankeriaskalojen suuri heimo, johon kuuluu yli 200 lajia. Mureenat ovat ruumiinrakenteeltaan käärmemäisiä ja niiden koko vaihtelee 10 sentistä jopa 4 metriin lajista riippuen. Ravinnokseen ne syövät muun muassa pienempiä kaloja, mustekaloja ja äyriäisiä. Yleisemmin ne ovat noin metrin mittaisia. Niiden selkäevä alkaa niskasta ja jatkuu pyrstöön saakka. Yleensä mureenasta näkee vain pään, joka kurkistaa onkalosta. Ne pitävät suutaan auki lähes koko ajan, sillä voidakseen hengittää veden pitää virrata suusta pienten, ympyränmallisten kidusten läpi jatkuvasti. Mureena on lähestulkoon sokea ja se luottaakin hyvään hajuaistiinsa. Niillä on terävät hampaat ja purenta, joka lukkiutuu ja jota on sen takia hankala irroittaa. Mureenoja pidetaan vaarallisina mutta ne käyttäytyvät agressiivisesti vain, jos kokevat tulleensa uhatuksi tai häirityksi. Luonteeltaan ne ovat pikemminkin ujoja ja arkoja kuin hyökkääviä. Joissain paikoissa mureenoja syötetään kädestä, mikä toki lisää vaaratilanteiden mahdollisuutta sekä saattaa muuttaa niiden käyttäytymistä. Balicasagilla otetussa kuvassa on White eyed moray eel, mikä on varsin tyypillinen laji tällä seudulla. Kooltaan ne ovat yleensä verrattain pieniä, alle metrin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *