Joulukalenteri – luukku 3: Whaleshark

Whaleshark

Valashai (englanniksi whaleshark) on merien suurin hai sekä samalla suurin kalalaji. Ne voivat kasvaa jopa 12 metrisiksi ja painaa yli 20 tonnia. Vaikka valashai on todella iso, ravinnokseen se syö planktonia, jota se siivilöi suurella suullaan (jopa 1,5m leveä) vedestä muiden hetulavalaiden tapaan. Ne elävät lämpimissä vesissä ja hieman kauempana rannasta mutta yleensä melko matalissa vesissä, vaikka valashaiden tiedetäänkin voivan elää jopa yli kilometrin syvyydessä. Tarkkaa tietoa niiden eliniästä ei ole mutta arvion mukaan noin 70 vuotta on mahdollista. Isosta koostaan huolimatta valashait liikkuvat varsin sulavasti ja arvokkaasti eivätkä häiriinny ympärillä uivista sukeltajista. Valashain silmät sijaitsevat sivuilla, joten jos olet suoraan kalan edessä, se ei välttämättä näe sinua. Jos pääset joskus sukeltamaan tai snorklaamaan valashaiden kanssa, kannattaa pyrkiä pitämään viisi metriä etäisyyttä, sillä pyrstön liikerata on yllättävän suuri ja sillä on valtava voima.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *