Joulukalenteri – luukku 5: Frogfish

Frogfish

Antennikrotti (englanniksi frogfish) on varsin erikoisten muotoisten kalojen heimo, johon kuuluu 44 lajia. Antennikrotit viihtyvät melko matalissa vesissä, syvimmillään 100 metrissä. Kooltaan ne ovat 2,5-38 cm ja väritys voi olla mitä erikoisin, yksivärinen, kirkas, täplikäs, karvainen, levän tai hiekan peittämä. Muodoltaan ne ovat hyvin ei-kalamaisia ja kömpelön näköisiä. Evät näyttävät enemmän jaloilta kuin eviltä. Skorpionisimpun tavoin antennikrotti pysyttelee suurimman osan ajasta pohjassa paikallaan odottaen saaliin tulevan tarpeeksi lähelle. Saalistaminen tapahtuu avaamalla pystyasennossa oleva suu nopeasti, jolloin saaliin saa imaistua sisälle. Tämä voi tapahtua niinkin nopeasti kuin kuudessa millisekunnissa, jolloin muut kalat eivät ehdi edes huomata sitä. Aika on myös nopeampi, kuin mitä tarvitaan lihaksen supistumiseen, joten liikkeen lähde on edelleen tuntematon. Koska antennikrotit eivät juuri liiku ja ne pysyttelevät yleensä samassa paikassa, on naamioituminen niille erityisen tärkeää. Eri lajit naamioituvat eri tavoin. Yksi tapa on naamioitua näyttämään saaliinsa saaliilta, mikä houkuttelee kyseisen kalalajin tarpeeksi lähelle hyökkäystä varten. Tarvittaessa antennikrotti pystyy laajentamaan mahansa jopa kaksi kertaa itsensä kokoiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *