Joulukalenteri – luukku 6: Orangutan crab

Orangutan crab

Hämähäkkirapu ei ehkä kuvaa tämän ravun ulkonäköä yhtä hyvin kuin sen englanninkielinen nimi orangutan crab. Jos tiedät paremman suomenkielisen nimen, otamme tiedon mielellämme vastaan! Kyseessä on siis punaruskean karvan peitossa oleva pieni rapu, jonka vartalo itsessään on hyvin pieni, vain muutaman sentin, verrattuna sen kahdeksaan pitkään jalkaan. Lisäksi sillä on pienet jalat edessä, joita se käyttää muun muassa ruokailuun. Ravun voi löytää 2-20 metrin syvyydestä läntisen Indo-Tyynenmeren alueella. Monen muun riutoilla asuvan äyriäisen tapaan hämähäkkiravulla on siis yhteensä kymmenen jalkaa ja halutessaan se voi amputoida yhden niistä ja kasvattaa tilalle uuden. Hyvin usein hämähäkkirapu asuu kuplakorallissa (englanniksi bubble coral) kuten kuvassa, mutta sen voi löytää myös muista pehmeistä koralleista. Ravun ravintoa ovat plankton ja pienet selkärangattomat. Erityisesti planktonia tarttuu usein sen karvapeitteeseen, josta se on helppo napata ruuaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *