Joulukalenteri – luukku 7: Sea turtle

Sea turtle

Merikilpikonna (englanniksi sea turtle) on kaikille tuttu ja monien sukeltajien ja snorklaajien ehdoton suosikki. Merikilpikonnaheimoon kuuluu 6 lajia. Niiden kilven pituus vaihtelee lajista riippuen 70 jopa 150 senttiin ja painavimmat voivat painaa jopa 200 kiloa. Ne ovat sopeutunueet merielämään monella tavalla. Selkäkilpi on matala, jotta vedenvastus olisi mahdollisimman pieni. Raajat ovat melamaiset uimisen helpottamiseksi. Merikilpikonnat uivat pitkillä eturaajoillaan melomalla ja takaraajat toimittavat peräsimen virkaa. Merikilpikonnat osaavat maan magneettikentän perusteella löytää tietyille rannoille lisääntymistä varten mutta ne liikkuvat maalla hyvin vaivalloisesti. Vain naaraat palaavat rannalle, uroskilpikonnat pysyvät kuoriutumisen jälkeen aina meressä. Lajista riippuen rannalle saapuu yksi kilpikonna kerrallaan pitkin vuotta tai kaikki lajin edustajat kerralla tiettyyn aikaan. Joillain rannoilla kilpikonnia voi tulla jopa 500 000! Kuoriutuvan kilpikonnan sukupuoli riippuu sen hiekan, mihin emo piilottaa munat, lämpötilasta. Toisin kuin maakilpikonnat, merikilpikonnat eivät pysty kunnolla vetämään päätään kuoren sisään. Merikilpikonnia tavataan pääasiassa trooppisilla ja subtrooppisilla merialueilla. Lisääntymisaikaa lukuunottamatta merikilpikonnat liikkuvat yksinään. Merikilpikonnatkin hengittävät ilmaa mutta ne voivat pidättää hengitystään pitkiä aikoja. Nukkuva kilpikonna voi viettää pinnan alla jopa seitsemän tuntia. Pinnallakäyminen on nopea, hengitys kerran sisään ja kerran ulos, sillä kilpikonnan suuret keuhkot mahdollistavat nopean kaasujen vaihdon. Kilpikonnat ovat pitkäikäisiä. Ne voivat elää jopa 80-vuotiaiksi.

Kalastuksen, saastumisen, munien keruun ja pesimärantojen ruhoutumisen vuoksi merikilpikonnalajit ovat tällä hetkellä uhanalaisia ja niiden suojelemiseksi on aloitettu monenlaisia toimenpiteitä ympäri maailman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *