Joulukalenteri – luukku 10: Christmas tree worm

Christmas tree worm

Putkimato (englanniksi christmas tree worm) on monen sukelluksen väripilkku, sillä sen voin löytää lähes kaikissa maailman väreissä. Putkimato kuuluu monisukasmatojen luokkaan. Ulkomuodoltaan se muistuttaa kahta joulukuusta, mistä varmasti sen englanninkielinen nimikin johtuu. Kyseessä on siis mato, joka rakentaa putkensa korallin sisään ja sen värikkäät lonkerot – ne joulukuuset – jäävät ulkopuolelle. Lonkeroiden avulla ne henkittävät sekä siivilöivät vedestä planktonia ravinnokseen ja vaaran uhatessa putkimato vetää lonkeronsa korallin sisään. Vaaraksi tulkitaan muun muassa liian nopeasti lähelle tuleva sukeltaja. Tämän takia muun muassa kuvan ottamisessa tulee olla erityisen rauhallinen. Jos maltat odottaa, voit nähdä, kun mato hetken päästä työntää lonkeronsa takaisin ulos erittäin hitaasti. Lonkerot ovat spiraalin malliset eli saaliin jäädessä kiinni, se kulkeutuu suoraan madon suuhun. Korkeutta lonkeroilla on noin 2-4 cm ja välillä niitä voi nähdä kerralla varsinaisia joulukuusimetsiä. Kun putkimato on saanut kaiverrettua kolonsa kivikorallin kylkeen, se pysyy samassa paikassa eikä liiku sieltä mihinkään. Sillä ei myöskään ole liikkumista varten tarvittavia lisäkkeitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *