Joulukalenteri – luukku 15: Porcupine fish

Porcupine fish

Siilikala (englanniksi porcupine fish) osaa puolustaa itseään kolmella erikoisella tavalla. Pallokalojen tavoin se voi hätätilanteessa pullistaa vartalonsa pallomaiseksi nielemällä vettä tai ilmaa, mikä estää pienisuisten saalistajien nielemästä sitä. Pullauttaminen heikentää huomattavasti kalan kykyä uida haluamaansa suuntaan, joten kyseessä on äärimmäinen hätäkeino ja kala pakenee mieluummin piiloutuen onkaloihin. Tämän lisäksi siilikalalla on ihossaan piikkejä, jotka voivat olla pituudeltaan 5 cm. Kolmanneksi, kalan sisäelimissä on tetrodotoksiini-nimistä myrkkyä, joka on yli 1200 kertaa voimakkaampaa kuin syanidi. Siilikala on kallisarvoinen ja erityinen herkku osassa Aasian maita, jossa sitä tarjoillaan fuguna. Fugu-kokin täytyy olla erityisen tarkka poistaessaan kalan myrkkyvarastoja tai annoksen tilaaja menettää henkensä. Pullistuneita siilikaloja voi nähdä joskus myynnissä koristeina tai jopa valaisimina. Kooltaan ne voivat kasvaa jopa 90-senttisiksi ja väritykseltään ne ovat usein harmahtavia tai rusehtavia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *