Joulukalenteri – luukku 19: Nudibranch

Nudibranch

Vapaakiduskotilo (englanniksi nudibranch) on varsin mielenkiintoinen ja monipuolinen takakiduskotiloiden osaluokkaan kuuluvien nilviäisten lahko, joita kutsutaan joskus myös merietanoiksi. Lahkoon kuuluu yli 3000 lajia. Suomenkielinen nimi on johdettu lahkon tieteellisestä nimestä nudibranchia, joka tarkoittaa paljaskiduksista (latinan nudus, “paljas”, kreikan brankhia, “kidukset”). Kotilot muistuttavat ulkonäöltään etanoita. Niiden “tuntosarvet” aistivat hajuja ja ruumiin takaosassa sijaitseva monihaarainen “kukka” on kidukset, joiden avulla kotilo hengittää. Kotilot viihtyvät kivien ja korallien pinnalla ja liikkuvat yleensä hyvin hitaasti, jos ollenkaan. Ne ovat pituudeltaan yleensä noin 4-6 cm mutta kaikki 5 mm ja 40 cm väliltä on mahdollista. Kotiloita löytyy monessa muodossa ja värissä. Joillakin kirkas väritys varoittaa myrkyllisyydestä, toisilla taas ei. Kotilot ovat monen sukeltajan lempikohteita ja erityisen hyviä valokuvauskohteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *