Joulukalenteri – luukku 20: Mantis shrimp

Mantis shrimp

Sirkkaäyriäinen, toiselta nimeltään mantisrapu (englanniksi mantis shrimp) on kuoriäyriäisten lahko, johon kuuluu yli 400 lajia. Suomenkielisen nimen rapu on saanut rukoilijasirkkaa muistuttavista pään ja eturaajojen muodosta. Ne ovat kooltaan yleensä 10 cm mutta jotkut lajit isompia, jopa 38 cm. Väritykseltään ne voivat olla harmaan ruskeista monikirjavan värikkäisiin. Suurimman osan ajasta ne viettävät koloissaan ja tunneleissaan. Mantisravulla on erityisen hyvä näkö. Joillain mantisrapulajeilla on jopa kahdelletoista eri aallonpituudelle herkkiä tappisoluja, kun esimerkiksi ihmisellä vastaava luku on kolme (punainen, sininen ja keltainen väri). Tämän lisäksi rapu on erityisen tunnettu erikoisista saalistustavoistaan, joiden mukaan ne voidaan jakaa kahteen luokkaan: keihästäjiin ja murskaajiin. Keihästäjät saalistavat iskemällä kapean, kovan eturaajansa saaliin läpi. Murskaajat puolestaan täräyttävät kovan iskun ojentamalla etujalkansa hämmästyttävällä nopeudella. Vahvimmat murskaajat voivat rikkoa normaalin akvaariolasin. Jos ihmisellä olisi kyky liikuttaa kättään 10% tästä nopeudesta, voisi se heittää pesäpallon kiertoradalle. Nopea liike aiheuttaa myös paineaallon eli jos rapu ei osuisikaan saaliiseensa, paineaalto vie siltä viimeistään hengen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *