Joulukalenteri – luukku 23: Nurse shark

Nurse shark

Viiksihai (englanniksi nurse shark) on tyypillinen rannan läheisyydessä elävä hai, joka elää lähellä pohjaa. Syvimmillään haita on tavattu 75 metrissä mutta yleisesti ne elävät lähellä pintaa. Viiksihaita tapaa muun muassa läntisellä Atlantilla ja Karibianmerellä. Hain evät ovat pyöreät, se on väritykseltään rusehtava, voi kasvaa yli kolmemetriseksi ja painaa jopa 330 kiloa. Niiden kuonossa on lyhyet tai pitkät viiksisäikeet. Viiksihaiden ravintoa ovat kalat, ravut ja muut äyriäiset, seepiat, mustakalat, merisiilit ja korallieläimet. Kalat tunnustelevat kuonollaan pohjaa ja imaisevat ravinnon suuhunsa. Ravintonsa viiksihailajit etsivät erityisesti yöaikaan ja päivällä ne viettävät aikansa isommissa, jopa 40 yksilön ryhmissä. Viiksihaihin kuuluu kolme lajia: viiksihai, ruosteviiksihai ja levyviiksihai. Ruosteviiksihaiden poikasten tiedetään voivan kohdussa ollessaan syödä muita poikasia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *