Sukellus Asiaan Etelä-Suomen Sanomien haastateltavana

Etelä-Suomen Sanomat haastatteli Sukellus Asiaan-kaksikkoa joulukiireiden keskellä. Juttu julkaistiin lehdessä sekä ess.fi-sivustolla lauantaina 19.12.2015. Tässä koko teksti myös blogimme seuraajien luettavaksi!

Etelä-Suomen Sanomat

Tutustuminen pikakelauksella

Lähtekää pois kotoanne! Näin kehottavat Lahdesta maailmalle muuttaneet Niko Torvinen, 32, ja Teija Nikkari, 29. Torvinen ja Nikkari jättivät Suomen taakseen mustanpuhuvana marraskuisena aamuna vuonna 2013. Pariskunnan piti olla reissussa jokunen kuukausi, mutta nyt he ovat olleet maailmalla jo kaksi vuotta ja kiertäneet sinä aikana maailman ympäri. Tällä hetkellä he ovat Filippiineillä, Cebun saarella, Alcoyssa, ja vastaavat sähköpostiin palmujen keskeltä, auringon paistaessa siniseltä taivaalta. Filippiineille he tulivat Yhdysvalloista oltuaan sitä ennen Väli-Amerikassa ja kesän Suomessa. Pari on käynyt kahdessa vuodessa 14 maassa Kaakkois-Aasiassa, Väli-Amerikassa sekä USA:ssa. –Tulimme takaisin tänne Dive Point Alcoylle, sillä tykkäsimme paikasta niin paljon, emmekä löytäneet mielestämme parempaa paikkaa muualta, vaikka aina reissatessamme pidämmekin silmät auki, pariskunta kirjoittaa.

Miten parisuhde kestää sen, että ollaan yhdessä 24/7 ja samalla tulee kulttuurishokkeja tasaiseen tahtiin? –Välillä toinen ärsyttää todella paljon, mutta kun viettää kaiken ajan yhdessä, sitä oppii huomaamaan, milloin ärsyttää ja sitten asia keskustellaan halki. Niitä tilanteita ja tunteita ei pääse pakoon, vaan ne on kohdattava ja käsiteltävä. Olemme tiimi ja hyödynnämme toistemme vahvuuksia. Esimerkiksi Torvinen on hyvä neuvottelemaan taksikuskien kanssa. Nikkari pitää kirjaa kuluista ja huolehtii majoitusvarauksista. Ennen matkaa on hyvä selvittää, millaisia toiveita kullakin on matkaa kohtaan, mitä haluaa tehdä, paljonko siitä maksaa, missä haluaa käydä ja mitä on valmis sen eteen tekemään. –Usein törmää pariskuntiin, jotka tekevät matkoillaan ongelman rahasta varsinkin budjetin ollessa tiukilla. Avainsana on keskustelu ennen matkaa ja sen aikana. Valmistautuminen myös henkisesti on tärkeää. Mahdollisen kulttuurishokin vaikutuksia ei sovi vähätellä. Matkalla toisen oppii tuntemaan ikään kuin pikakelauksella. Pitkällä matkalla on pidettävä huoli, että molemmat saa
vat tarpeeksi myös omaa aikaa. Torvinen ja Nikkari ottavat sitä käymällä hieronnassa, ostoksilla tai nettisurff ailemalla ja chattaamalla kavereiden kanssa. Jotakin reissun onnistumisesta voi päätellä siitä, että he menivät viime juhannuksena kihloihin. –Voi sanoa, että matka on lujittanut suhdettamme.

Ennen lähtöä Hämeenkoskelta kotoisin oleva Nikkari opiskeli Lahdessa ja oli töissä Etelä-Hämeen Nuorisoseuroilla.
Torvinen työskenteli Lahden kaupungilla sosiaalipuolella perhetyössä. Suurin osa onnitteli paria rohkeasta päätöksestä ja sanoi itsekin haaveilevansa jostain vastaavasta. Kyseessä olivat viime hetket, kun Nikkari ja Torvinen kokivat olevansa vapaita lähtemään ilman suuria sidoksia, kuten esimerkiksi asuntolainaa tai lapsia. –Nuo asiat eivät toki tee matkustamisesta mahdotonta, mutta se on monimutkaisempaa silloin. Päätimme molemmat lähteä kouluttautumaan sukellusapukouluttajiksi. Nikolla oli silloin takanaan noin 70 sukellusta, minulla ei yhtään. Hullu idea, mutta niistähän ne parhaat jutut syntyvät, Nikkari kertoo. Lopullinen päätös lähdöstä tehtiin noin puoli vuotta etukäteen. Nikkari ja Torvinen olivat tunteneet toisensa jo jonkin aikaa ja päättivät laittaa lusikat samaan laatikkoon joitakin kuukausia ennen lähtöpäivää. Nikkari muutti ensin Torvisen asuntoon, ja lopulta pari luopui siitäkin. –Luovuimme suuresta osasta omaisuuttamme ja lahjoitimme sitä eri tahoille. Kalustimme myös kolmen nuoren ensiasunnot. Loput tavaroista on varastoitu Teijan vanhempien luo. Omaisuudesta luopuminen oli meille psykologisesti tärkeä prosessi.

Jo aivokemian tasolla auringon valolla on tunnetusti positiivisia vaikutuksia ihmisen vireystilaan. Pari kertoo, että Belizestä, Karibian rannalta on jäänyt mieleen ihmisten iloinen ja rento elämänasenne. Päivät kuluvat kalastellessa, uidessa ja pelaillessa. Ajoittain yli 200 kilometriä tunnissa puhaltava monsuunituuli saa kevytrakenteiset asumukset repeilemään liitoksistaan, ja elämän väliaikaisuus on kaikilla kirkkaana mielessä. –Se, että ihmiset elävät täyttä elämää tässä ja nyt, on olosuhteiden muovaamaa ja osittain pakon sanelemaa. Mutta onhan se henkilökohtainen tosiasia, että aamuviiden herätys on helpompi, kun sen voi tehdä auringon noustessa ja vienon merituulen hivellessä poskea, vaakatasossa kasvoille lyövän jäätävän räntäsateen sijaan. Päivä merellä auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta. Delfi init uimassa lähellä venettä, joka on sopivasti täynnä iloisia asiakkaita onnistuneen sukelluspäivän jälkeen. Hymyilyttäähän se. Tai muisto Acatenango-tulivuoren huipulta Guatemalassa. –Katselimme base campistamme pilvien yläpuolelta, kun aurinko laski ja kuu nousi, ja taivaanrannassa salamoi viereisen Fuego-tulivuoren syöstessä laavaa sisuksistaan. Se oli yksi tähänastisen elämämme hienoimmista kokemuksista.

Suomi-ikävä vaivaa ajoittain, mutta täkäläinen säätila on omiaan karkottamaan ikävää. –Rasismi ja muu epäkunnioittava käytös tuntuu nostavan päätään Suomessa. Kyseisen muutoksen hiljainen hyväksyntä tuntuu pahalta. Kun pari viime kesänä kävi Suomessa lähes kahden vuoden poissaolon jälkeen, maa vaikutti paremmalta kuin ehkä koskaan aiemmin. Hiljaisuus ja rauha, kaunis puhdas luonto, perhe ja ystävät. Vaikka Suomessa valitellaan työelämän kiireitä, pahemminkin voisi olla: –Omissa silmissä elämänrytmi vaikutti varsin verkkaiselta verrattuna Singaporessa salkku kädessään sinkoileviin bisnesmiehiin, jotka venyttävät työpäiviään joskus jopa 20-tuntisiksi. Tai se seikka, että olemme matkanneet maissa, joissa kokoontuminen ja järjestäytyminen on kielletty, riippumattomasta mediasta tai sananvapaudesta puhumattakaan. Osaansa tyytyväinen on rikas! Parin tämän hetken suunnitelma on olla Filippiineillä sukelluskausi loppuun eli huhti– toukokuuhun. Siitä eteenpäin kaikki on vielä auki. –Vinkkinä haaveilijoille: sohva ja televisio myyntiin ja maailmalle. Päätöksen tekeminen on vaikeinta, loppu hoituu kyllä!

Juttu löytyy myös osoitteesta ess.fi. Käy osallistumassa mielenkiintoiseen keskusteluun viestiketjussa!

22 vastausta artikkeliin ”Sukellus Asiaan Etelä-Suomen Sanomien haastateltavana

 1. Annika

  Mielenkiintoinen artikkeli! Ja hauska huomata kuinka kaikki sanovat samaa siitä kuinka ihmiset reagoivat kun joku kertoo että on ottanut lopputilin – onnittelut ja kommentti kuinka itsekin haluaisi tehdä saman! Itsekin otin loparit viime vuonna, tosin lyhyempää reissua varten vaikkakin ilman jatkosuunnitelmaa. Kaikki kenelle kerroin mainitsivat jollain tasolla haaveilleensa samasta…! 🙂

  Totta myös tuo auringonvalon vaikutus, yllättävän paljon helpompi olla positiivinen kun räntäsade ei piiskaa naamaa 😀

  Vastaa
 2. Terhi / Muru Mou

  Mielenkiintoinen artikkeli! Minulla tulee nyt keväällä seitsemän vuotta kun annoin omat huonekalut ja telkkarin pois ja lähdin maailmalle. Sillä tiellä olen edelleenkin – enkä edelleenkään omista televisiota 🙂
  Kaikkea hyvää teille sinne Cebulle loppukaudeksi!

  Vastaa
 3. Kiia-beenthere

  Mahtava ja niin inspiroiva juttu! Kiitos tästä!

  (Ihastuttavan katkeraa keskustelua tuolla lehden kommenttiosastossa.. On vaikea hyväksyä erilaisia tapoja elää vaikka fakta on kuitenkin se, ettei mikään tule ilmaiseksi ja kuten jutussakin todettiin pitää olla valmis luopumaan jostain saadakseen muuta tilalle.
  Noh, toisaalta tuntuu että itsekin saa välillä kohonneita kulmakarvoja osakseen, kun kertoo viettävänsä vuosittain pari kuukautta reissussa. Omasta mielestä se on ihan peruskauraa, vaatii tietysti valintoja, kuten määräaikaisia työsopimuksia ja pientä epävarmuutta, joilla mahdollistetaan pitkät lomat. : )

  Vastaa
 4. Stacy Siivonen

  Mun täytyy onnitella teitä siitä, että teillä on kestävällä pohjalla oleva suhde. Se on ollut minulle ylellisyyttä, josta en ole päässyt nauttimaan. Muutenkin minun vapaudenkaipuinen reissuaminen vähän teitä nuorempana muuttui nopeasti painajaiseksi (sairastumisen takia). Sen jälkeen elämä on mennyt sairaana, köyhänä ja työttömänä eikä parisuhteet ole kestäneet. Elämä on vähän ollut kuin Belizen hökkelit, ei ole mikään pysyvää, vaan kaikki on tässä ja nyt. Täällä puhutaan sellaista, että nuori tulee ekaan työpaikkaansa ja pyytää samanlaista palkkaa kuin pomo, vaikkei ole päivääkään töitä tehnyt. Mä sanoin työhaastattelussa tämän ja sanoin, että saankos minä nyt pomon palkan kun en ole nuori vaan tehnyt töitä pitkin ikääni ja ne nauroivat minulle. Oikea hetki sanoa: “hyvää yötä, kääpiöt!”
  Mutta reissaan silti, vaikka tämä mun reissuamiseni on sellaista, mitä en voi jakaa kenenkään muun kuin samanmielisen yhteisön kanssa.

  Suomessa on paljon ihmisiä, jotka eivät hyväksy rasismia tai tätä nykyistä perseilevää käytöstä, mutta minkäs teet, kun rasismin siunaa vähintäänkin hallituspuolueet, kytät ja klikkauksia hakeva lehdistö. Minä en halua olla tämän pelleporukan kanssa missään tekemisissä ja mun kavereistani lähtö tulee nopeasti, jos on rasisti. En minä tietenkään hyväksy perseilyä myöskään maahanmuuttajilta.

  Vastaa
 5. Titta & Thomas / IKILOMALLA

  Oi miten kiva artikkeli! Ihan todella samanlainen tarina kuin meillä, me tosin lähdimme maailmalle vasta viime syksynä. Paljon samoja ajatuksia ja mietteitä ollut myös meillä. Me lähdimme reissaaja-asenteella “IKILOMALLE”, ilman tietoa paluupäivästä. Voi olla että mekin vielä parin vuoden päästä asumme jossain ihanassa paikassa auringon noustessa viideltä aamulla ja merituulen kuiskutellessa leppoisasti. 🙂

  <3 Titta / IKILOMALLA

  Vastaa
 6. Sari Saviranta

  Aivan ihana juttu teistä! Arvostan niin suuresti heitä, jotka vain lähtevät. Se vaatii rohkeutta. Monta vuotta juuri maailmalla pyörineenä, paluu Suomeen viime elokuussa sai arvostamaan asumista auringon alla. Koulu pakettiin ja takaisn maailmalle siis.

  Vastaa
 7. Jenni / Globe Called Home

  Olipa mukava lukea tällä tavalla vähän yhteenvetoa teidän historiasta! Ulkomaille muuttaminen on kyllä vähän “make or break” parisuhteelle. Itsestä tuntui, että se oli niin ehdoton kokemus, että siinä oppi tuntemaan toisen. Tiedän monia, jotka ovat moisen seurauksena eronneet; me mentiin naimisiin.

  Vastaa
 8. Pirkko / Meriharakka

  Ihan hyvä, että eri tavoilla muistutetaan ihmisille mieleen, että elämä on valintoja. Jos valitset työpaikan ja omakotitalon, niin sitten ei kannata vinkua, että voi kun ei ole aikaa tai varaa matkustaa jonnekin 🙂 – sillä toki olisi, tekemällä erilaisia valintoja!

  Vastaa
 9. Reetta / Matkasto

  Edellä Pirkko veikin sanat suustani! 🙂 Kiva artikkeli – ehkä antaa ajattelemista heille, jotka valittelevat omaa elämäänsä esim. säännöllisen työn ikeessä. Olen itse unelma-ammatissani, ja vaikka se ei annakaan kovin paljon joustonvaraa matkusteluun, reissan sen minkä voin, ja olen tyytyväinen, että saan tehdä juuri niitä asioita, joista nautin. 🙂

  Vastaa
 10. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  Hyvä juttu, hienoa kun toimittajat jaksavat nähdä vähän vaivaakin näiden eteen.

  Itsestähän se on kiinni minkälaista elämää haluaa viettää, joskus se vaatii enemmän, joskus vähemmän järjestelyjä. Tätyy sanoa että vuoden maailmanympärimatkalla ymmärsin itse etten halua nomadiksi. On kivaa kun on joku kiintopiste elämässä, minne tietää voivansa tulla takaisin.

  Omaa keittiötä, vaatekaappia ja blenderiä alkoi maailmalla arvostamaan ihan uudella tavalla.

  Vastaa
 11. Meri / Syö Matkusta Rakasta

  Ihana juttu ja viisaita ajatuksia parisuhteesta reissun päällä. 🙂 Arvostan ihmisiä, jotka ovat valmiita laittamaan kaiken likoon ja ottamaan riskin ja lähtemään maailmalle – teidän tapauksessanne se on selvästi kannattanut.

  Vastaa
 12. Tanja

  Kiva ja inspiroiva artikkeli 🙂 On hienoa uskaltaa lähteä ulkomaille pitkäksi aikaa ja jättää kaikki “tuttu ja turvallinen” taakse. Itsellä myös suunnitelmissa ainakin maailmanympärimatka jossain kohtaan tulevaisuudessa, mutta voisin hyvin myös muuttaa asumaan ulkomaille.

  Vastaa
 13. Mia / Elämää ja Matkoja

  Se on kyllä totta, että matkustaminen tuo ihmisestä esiin uusia puolia ja kertoo hyvin parin tiimihengestä ja kyvystä ratkaista ongelmia.
  Olemme puolisoni kanssa matkanneet yhdessä 22 vuotta ja ajatuksissa kytee yhä vahvemmin myös muutto ulkomaille, ainakin määräajaksi.
  Hienoa, että olette rohkeasti lähteneet toteuttamaan omaa unelmaanne!

  Vastaa
 14. Annika | Travellover

  Minusta on ihan mahtavaa, että ihmiset toteuttavat haaveitaan. Olen niin iloinen puolestanne! Toisaalta täydellisestä irtiotosta unelmoiminen on minusta aika luonnollista, vaikka sitä ei koskaan toteuttaisi. Esimerkiksi minua nelikymppisenä jo mietityttävät sellaiset seikat kuin vaikka eläke. Jos nyt myisin velattoman talon, sen hinnalla kivasti kiertäisi maailmaa, mutta jossain vaiheessa jotain duunia pitäisi taas alkaa tehdä. Missä ja mitä, mitä siitä jäisi tuleville vuosille jne. Ehkä olen liian turvallisuushakuinen? Siksi tyydyn reissaamaan sen sata päivää vuodessa ja pidän selustan turvattuna. Se on minun tapani toteuttaa omaa maailmanvalloitustani.

  Vastaa
 15. Heidi / Maailman äärellä

  Tosi kiva artikkeli! Arvostan ihmisiä, jotka uskaltavat toteuttaa unelmiaan. Ja reissussa oppii usein arvostamaan myös sitä, mien hyvin meillä täällä Suomessa on asiat, vaikka aina aurinko ei paistakaan ja vaikka paistaa ei aina lämmitä (terveiset täältä Savonlinnan 29 asteen pakkasesta!). Itse tulin juuri lomamatkalta Vietnamista ja kyllä Suomi tuntuu sen jälkeen aivan uskomatoman puhtaalta ja ilma raikkaalta. Ja tiekin on niin helppo ylittää, kun vieessä ei pörrää miljoonia mopoja :D.

  Vastaa
 16. sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi

  Olipa kiva artikkeli! Minä en tosin koskaan ymmärrä ihmettelyjä siitä, että miten parisuhde kestää. Ihan outo ajatus, miksei kestäisi? Sitä paitsi uskon että ainakin itse olisin paljon mukavampaa seuraa nyt vaikka Belizessä tai vastaavassa, kuin täällä Suomessa lumen ja pakkasen keskellä. 😉

  Ihana tarina, kaikki todellakin on itsestä ja omista valinnoista kiinni. ^__^

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *