San Pedro Sula – maailman murhapääkaupunki

San Pedro Sula

San Pedro Sula on Hondurasin toiseksi suurin kaupunki, jossa ei varsinaisesti ole mitään tekemistä. Hyvien kulkuyhteyksiensä vuoksi se oli monien muiden matkalaisten tavoin meillekin pakollinen stoppi. Maailman murhapääkaupungiksikin tituleerattu, teollisuuden ympärille rakentunut suurkaupunki herätti monenlaisia tunteita. Erityisesti auringon laskun jälkeen kaduilla ja kujilla tapahtuva jengien hallussa oleva huumekauppa ja salakuljetus tuo mukanaan jatkuvan väkivallan uhan.

San Pedro Sulan katuja hallitsevien jengien aseellisten välienselvittelyjen seurauksena tapahtuu luonnollisesti valtava määrä murhia ja tappoja. Matkalaisen onkin siis syytä olla varuillaan varsinkin öiseen aikaan kujilla hortoillessaan. Epäonninen kujailija voi joutua pahimmassa tapauksessa keskelle tulitaistelua aseellisesta ryöstöstä puhumattakaan.

Harvassa ovat olleet ne tilanteet, kun päiväsaikaan kaupungilla kulkeminen on kuumottanut, mutta nyt kuumotti. Mielikuvituksen juoksua ei suinkaan helpottanut katukuva, missä keskiluokkaiset perheet ovat joutuneet rakentamaan itselleeen oman vankilan. Muureilla ja piikkilangoilla vuoratut asuinalueet käänsivät ajatukset väkisinkin jälleen kerran koti-Suomessa meneillään oleviin hyvinvointiyhteiskunnan purkutalkoisiin ja skenaarioon, mitä siitä voi pahimmillaan seurata.

Vainotuksista huolimatta kaikki meni lopulta kuitenkin hyvin. Majoituimme laitakaupungille pieneen, mukavaan La Hamaca-hostelliin, jossa vietimme yömme muurien ja piikkilankojen ympäröimänä, luonnollisesti. Aamun koitteessa taksikuskin saapuessa noutamaan meitä hostellin henkilökunta selvitti videovalvonnan ja erilaisten kysymysten perusteella, että kyseessä oli varmasti meidän kuljettajamme. Vasta tämän jälkeen metalliportit avattiin ja meidät päästettiin matkaan.

San Pedro Sulan linja-autoasemalla oli runsaasti aseistettuja vartijoita. Vaikea sanoa, lisäsikö se varsinaisesti  turvallisuuden tunnetta.

San Pedro Sulan linja-autoasemalla oli runsaasti aseistettuja vartijoita. Vaikea sanoa, lisäsikö se varsinaisesti turvallisuuden tunnetta.

Taloja kiertävien betonimuurien päällä kulki piikkilankaa ja sähkölankaa viestin varmistamiseksi.

Taloja kiertävien betonimuurien päällä kulki piikkilankaa ja sähkölankaa viestin varmistamiseksi.

Kaduilla ei juuri jalankulkijoita näkynyt, päivälläkään.

Kaduilla ei juuri jalankulkijoita näkynyt, päivälläkään.

Hostellin ohjeet, kuinka toimia taksia odotettaessa.

Hostellin ohjeet, kuinka toimia taksia odotettaessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *